Senatorii au decis: Funcționarii din primării răspund penal pentru avizele pe care le daum, prin semnătură, pe actele administrative, potrivit unui proiect de lege adoptat, luni, de plen. În plus, refuzul semnării unui document trebuie trecut într-un registru. Propunerea legislativă a primit votul final, în Parlament, astfel că merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
Potrivit propunerii legislative, primarul nu va răspunde penal decât de actele administrative pe care le aprobă fără să existe în spate semnăturile și avizele departamentelor din cadrul primăriei, inclusiv a secretarului. În plus, secretarii de primărie au fost incluși în rândul celor care răspund, alături de primar, viceprimar, consilierii locali, de legalitatea tuturor actelor date de administrația locală.
Senatorii mai spun că aprecierea necesității și oportunității adoptării și emiterii actelor administrative aparție exclusiv autorităților deliberative, respectiv executive, și nu pot face obiectul controlului altor autorități.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 215 din 23 aprilie 2001 a administraţiei publice locale, inițiată de mai mulți parlamentari PNL, a fost adoptată de senatori cu 97 de voturi ”pentru”. USR a votat împotriva acestei inițiative.
În cadrul dezbaterilor, reprezentantul Guvernului, un secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, a declarat că Executivul nu are un punct de vedere stabilit.
Senatorul PSD Ioan Deneș a declarat în plen că, prin adoptarea acestui proiect, dispare sintagma încetățenită: ”semnează ca primarul”.
„Prin amendamente, s-a clarificat pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care interpretează legile, că semnătura primarului este una de autenticitate și nu de legalitate. În plus, se responsabilizează tot funcționarii din aparatul de specialitate, pe domeniul fiecăruia, prin care se stipulează clar că semnătura pe care o pune pe document, răspunde pentru ea. Dacă consideră că nu îndeplinește un anumit criteriu, s-a creat posibilitatea unui registru special, în care se justifică nesemnarea documentului”, a explicat senatorul social-democrat.
El a precizat că în sfârșit s-a legiferat ceva ce provoca o problemă în administrațiile locale, care erau blocate din cauză că nimeni nu își asuma răspunderea pentru semnarea actelor oficiale. ”Ceea ce este periculos în această inițiativă este posibilitatea exonerării primarilor din luarea răspunderii”, a spus un senator USR.
Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) a declarat că nu există nicio exonerare a primarului, ci fiecare răspunde pentru ceea ce semnează.
Și senatorul PSD Adrian Țuțuianu a spus că propunerea trebuie susținută, și trebuie făcută distincție între oportunitatea elaborării și promovării unui act administrativ, care ține de esența funcționării administrației, și chestiunea de legalitate.
„Viața a arătat că de multe ori funcționarii fug de răspundere. Nu de multe ori sunt slab pregătiți și cei care au răspuns au fost demnitarii publici. Trebuie așezat totul într-o normalitate, să nu descărcăm pe primari și pe președinții de CJ nepriceperea sau reaua-credință a unor funcționari. Este o soluție dreaptă, care rezolvă problemele de legalitate”, a spus Țuțuianu.
„Senatul României intră într-o fază de normalitate”, a spus și senatorul Marcel Vela, de la PSD, care a declarat că a fost primar și prefect mulți ani și știe aceste probleme.
„Un primar poate câștiga alegerile pe notorietate, pe imagine, pe calități de bun gospodar dar nu neapărat printr-o profesionalizare, pregătire într-un domeniu. Poate fi bun agricultor, dar nu poate ști despre planuri urbanistice zonale, poate fi un tâmplar, dar nu se poate descurca cu sutele de acte normative din administrația publică, retrocedări, acte din disciplina în construcții, asistența socială”, a spus senatorul PSD.
El a transmis un mesaj și către senatorii USR: ”Înțeleg că grupul USR nu va vota proiectul. Fiind un partid nou, cred că încă nu are primari, și ar trebui să vină alături de ceilalți parlamentari, pentru că este o lege bună pentru România”, a spus Vela.