Concursurile de turism montan din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv Stafeta Munților din acest an vor debuta în luna mai și se vor încheia în luna septembrie, existând șapte etape și o festivitate de premiere.
Asociatia de Turism Montan Hai pe Munte! Iași organizează în perioada 26-28 mai 2017, în Masivul Ceahlău, prima etapă a Campionatului Național de Turism Sportiv "Ștafeta Munților" 2017, sub numele de Trofeul „Hai pe Munte!”
La eveniment poate participa orice persoană, indiferent dacă dorește să participe la activități sau pur și simplu, să petreacă un weekend în natură.
Tabara de corturi va fi amplasată în camping Leon, la intrarea în stațiunea Durău, se poate opta și pentru cazare la diferite pensiuni din zona.
Activitățile se vor desfăşura într-un parc naţional iar participanții vor respecta regulile parcului National Ceahlau ce vor fi aduse la cunoştinţă la şedinţa tehnică. Este interzis a se face focul. Va exista o singură vatră mare de foc.
Copiii împreună cu păriții care vor participa la categoria destinată lor vor învăța cum să se orienteze in padure cu ajutorul busolei, ce înseamnă o drumeție și ce înseamă o echipă unită iar cei mai curajoși vor recita poezii, vor canta și vor juca piese de teatru.
Trofeul „Hai pe Munte” se va desfășura pe o durată de trei zile:
Prima zi va fi dedicată primirii participanților și inscrierii acestora în concurs .Inscrierea se va face pe categorii de vârsta dar și în funcție de pregatirea fizica a participantilor.
A doua zi veti avea parte de activităti cu specific montan, inclusiv o drumeție, unde pașii vă vor purta pe cărari mai umblate sau mai puțin cunoscute din Masivul Ceahlau unde veți găsi în calea voastră:
Cascada Duruitoarea, o cădere de apă de 25 de m înălțime structurata în 2 trepte , cea superioară de 20 de metri și cea inferioara de 5 metri.
Piatra Lacramată a cărei legenda ne povesteste despre o mamă îndurerata care își deplânge și acum moartea mezinului.
Cabana Dochia, cu poziţia ei dominantă, cu vizibilitate totală spre est, sud-est şi sud, este principala cabană a Munţilor Ceahlău, și singura bază de cazare la mare altitudine.
Cei mai norocosi dintre concurenti vor atinge Vârful Toaca ( 1904 m), al doilea vârf ca mărime din Masivul Ceahlau, cel mai înalt fiind Vârful Ocolasul Mare (1907m) care este inaccesibil turiștilor fiind declarat rezervație naturală.
Stanca Panaghia care ne vorbește și astăzi despre dragostea ce dregătorul domnesc Radu Valcu i-a purtat-o frumoasei Panaghia, fata parcalabului Huru din cetatea Sucevei.
Cabana Fântânele, aflată la 1220 m pe traseul bandă roșie ce leagă stațiunea Durău de Varful Toaca.
Categoriile de concurs sunt: Family, Open, Juniori, Veterani Seniori, Feminin și Elite.
Pentru cei profesioniști organizatorii au pregătit proba Cros-Trail, traseul fiind de în 5km și unde participarea este individuală și pe categorii.
Persoanele care participă la cros nu pot participa la alte probe din cadrul concursului, excepție făcând proba culturală.
Eveniment susținut de: Parcul Național Ceahlau, Serviciul Public Salvamont Neamt, Decathlon, Maia Outdoor, BigPanda, Societatea Agricola Astra-Cramele Hermeziu, Quartz Lounge, Union Cars (concesionar Peugeot, Citroen și Suzuki) Agenția de Turism AlfaTravel, Shatter Iași, Munții Noștri, Cabana Dochia, Cabana Fantanele, Camping Leon, Marketing România.
Înscrierea, pe echipe și pe categorii de concurs, se poate face până în ziua începerii competiției, la cortul organizatorilor, inaintea sedinței tehnice, iar participarea se face pe propria raspundere. Regulamentul concursului și mai multe informații despre eveniment le puteți găsi pe stafetamuntilor.ro.