Cinci senatori independeti au initiat o propunere legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica obligatorie a candidatilor pentru functii de demnitate publica si in administratia locala sau a inaltilor functionari publici si a ministrilor.
Initiatorii propun ca examinarile psihologice si psihiatrice sa fie efectuate inclusiv in cazul candidatilor pentru presedintia tarii.
Acestia considera ca, de vreme ce testarea psihologica este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducator auto, profesor, pilot de aviatie, politist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supusi si candidatii la functii de primar, consilier local, consilier judetean si parlamentar.
Guvernul sustine ca persoanele candidate la Presedintie si Parlament nu trebuie examinate psihologic si psihiatric, deoarece procedura incalca Constitutia si confidentialitatea datelor, si ca ar fi "excesiv"ca seful statului si parlamentarii sa piarda mandatul daca nu efectueaza anual acest control, scrie MEDIAFAX.
In punctul de vedere negativ transmis Senatului, Executivul invoca insa faptul ca aducerea la cunostinta publica a adeverintei medicale, ca parte a dosarului de candidatura, pentru persoanele care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale ar constitui o incalcare a caracterului confidential al informatiilor privind sanatatea persoanei, "aducandu-se astfel atingere dreptului constitutional la viata intima, familiala si privata".
In cazul functiilor de presedinte al tarii, deputat si senator, Executivul nu este de acord cu dispozitiile proiectului potrivit carora neefectuarea controlului anual determina pierderea functiei dobandite prin alegeri sau prin numire.
"Apreciem ca, cel putin in cazul functiilor de deputat, senator si presedinte al Romaniei, acestea sunt de natura sa aduca atingere dispozitiilor constitutionale care reglementeaza incetarea mandatului acestora. Cat priveste functiile numite, apreciem ca sanctiunea prevazuta este excesiva", sustine Guvernul. (DorohoiNews.ro)