Dorohoi News Logo

Guvernul a decis să le dea elevilor lapte, corn și fructe. Nutriționiștii trag însă un semnal de alarmă

lapte, corn și fructe

Guvernul a decis, in sedinta de vineri, ca Programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli si Programul "Lapte si corn", care sunt implementate la nivel national, sa fie unite. Nutritionistii avertizeaza insa ca acest meniu nu este unul tocmai recomandat pentru copii.

Laptele, cornul si fructele nu au un continut nutritiv optim, iar copiii se pot ingrasa dupa ce le consuma.

„Laptele inseamna un zahar care se numeste lactoza, iar acesta este combinat cu un alt zahar, amidonul din acel corn, faina alba, rafinata, spoliata de orice fel de vitamine. Aceasta combinatie, dincolo de faptul ca ingrasa, nu este nu stiu ce gustare", spune nutritionistul Anamaria Iulian, citata de Stirile TVR.

Aceasta recomanda marul, in ce priveste fructele.

Astfel, specialistii in domeniu considera ca in scoli ar fi mai utile ore de nutritie si ca cel mai bine ar fi ca elevii sa primeasca pachetel de acasa, in care sa fie inclus si un fruct. De asemenea, parintii sunt incurajati sa nu le dea copiilor bani de buzunar, pentru ca acestia si-ar putea cumpara dulciuri sau chipsuri.

O alta problema a acestor programe de nutritie ar fi, in ciuda faptului ca ii ajuta pe copiii din familii fara posibilitati si ca este prevenit abandonul scolar, ca nu exista in toate scolile spatii de depozitare conforme.

In ce priveste unirea celor doua programe, Guvernul a transmis ca, in 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, "se vor stabili masurile necesare pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei care va asigura si distributia produselor de panificatie".

„Acest program urmareste crearea de obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda, (prin componenta de educatie pentru sanatate obligatorie a acestui program), precum si cresterea consumului de produse locale.

Finantarea Programului pentru scoli al Romaniei va fi asigurata de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete si municipiul Bucuresti, si din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei in fiecare an scolar se va stabili anual prin Hotarare de Guvern", se mai arata in comunicatul Executivului, remis Ziare.com.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web