Fie că te uiţi la TVR, fie că nu, plăteşti taxa TV in valoare de 4 lei pentru că este inclusă in factura de curent.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă privind eliminarea taxei TV pentru Societatea Romană de Televiziune. Iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Romane de Radiodifuziune şi a Societăţii Romane de Televiziune in sensul eliminării taxei pentru serviciul de televiziune şi menţinerea taxei pentru serviciul de radiodifuziune. Propunerea a fost respinsă, anul trecut, de Comisia de cultură pe motiv că taxa lunară de 4 lei nu reprezintă o sumă atat de mare pentru romani, insă a fost adoptată tacit de plen, pentru că termenul de dezbatere stabilit pentru 5 februarie a fost depăşit.
Plătim un serviciu pe care nu-l folosim
După ce a fost introdusă, taxa radio-tv era colectată de către poştaşi. Fiindcă acest mod de incasare nu a dat roade, autorităţile au decis să introducă taxa radio-tv in factura de energie electrică pentru a ne obliga să plătim 6,5 lei pe lună in schimbul serviciilor oferite de televiziunea publică, chiar dacă nu le folosim. Pe deasupra, televiziunea finanţată din buzunarul nostru a devenit in scurt timp un mijloc de propagandă politică pentru partidul aflat la guvernare. Premierul Emil Boc işi permite, mai nou, să critice deontologia moderatorilor care nu-i "ridică mingea la fileu" şi ii pun intrebări incomode.
Eliminarea taxei TV este in mana senatorilor
Senatul este for decizional in acest caz, iar senatorul PSD Gheorghe Pop spune că a considerat firesc acest demers pentru că "TVR a devenit o anexă a lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc". Anul trecut, in noiembrie, un grup de parlamentari PSD a inaintat iniţiativa privind eliminarea taxei TV in cazul SRTv şi există toate premisele ca această propunere legislativă să treacă de Senat, camera superioară a Parlamentului unde puterea coaliţiei de guvernare a inceput să scarţaie. "Există posibilitatea ca unul sau doi din senatorii Puterii să treacă la Opoziţie şi astfel să se schimbe raportul de forţe in plenul Senatului. Dacă vine doar unul, atunci cele două tabere vor fi la egalitate 68 la 68 şi Puterea nu va mai putea trece prin Senat nicio lege organică - cvorumul pentru astfel de legi este de 69 de voturi «pentru»", ne-au spus surse din PSD. (DorohoiNews.ro)