Și în acest an, pentru cei care nu-și permit să plătească în întregime cheltuielile cu încălzirea, statul acordă un ajutor financiar. Facem azi precizările necesare pentru toți cei care, în ultimele zile, ne-au întrebat cine are dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței și până când mai pot depune cererile.
Ajutorul este reglementat de OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece și se acordă sub forma unei sume de bani. Potrivit actului normativ, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă „numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței, acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice”. De notat că, potrivit legii, sezonul rece reprezintă perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie. Așadar, ajutorul se acordă doar pentru aceste 5 luni.
Încă se pot depune cereri
Conform legii, ajutorul pentru încălzirea locuinței trebuie solicitat, anual, până la data de 15 octombrie. Dar, dacă îndeplinești condițiile și, din varii motive, încă nu ai depus cererea la primărie, poți s-o depui în zilele următoare. Primăria are obligația să primească cererea și să-ți acorde ajutorul cuvenit, începând cu luna următoare. Concret, procedurile de aplicare a legii prevăd că dacă cineva depune cerere înainte de 20 noiembrie, ajutorul se acordă începând din noiembrie, iar dacă o persoană depune cererea după data de 20 noiembrie, ajutorul se acordă din luna decembrie.
Condiții
Condiția principală pentru a obține acești bani este ca veniturile solicitantului să fie sub anumite niveluri stabilite prin ordonanță, astfel: a). În cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până 786 de lei, precum și de persoanele singure, cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. b). În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie de cel mult 615 lei. Nu vor primi ajutorul cei care dețin anumite bunuri mobile sau imobile de valoare (case în afara celor de domiciliu, terenuri, autoturisme, șalupe sau bărci cu motor, depozite bancare de peste 3.000 de lei ș.a.m.d.). Mai trebuie precizat că ajutorul se acordă numai pentru principalul sistem de încălzire al locuinței, adică, fie pentru energie termică în sistem centralizat, fie pentru de energie electrică, fie pentru gaze naturale, fie pentru lemne, cărbuni și combustibili petrolieri.