Dorohoi News Logo

Autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii de o lună. Ce riscă instituțiile și firmele care nu au autorizație

Autorizațiile de securitate la incendiu

Autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii de o lună. Localurile și instituțiile care funcționează fără a avea autorizație de securitate la incendiu riscă amenzi între 20.000 şi 50.000 de lei.

În primele opt luni ale anului 2017, când localurile și instituțiile puteau funcționa și dacă nu obținuseră autorizația de securitate la incendiu, au fost depuse la Inspectoratele pentru Situații de Urgență 22.969 de solicitări de emitere a  avizelor şi autorizaţiilor. În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, au fost emise 3.643 avize de securitate la incendiu și 2.086 autorizații de securitate la incendiu.

Din 1 octombrie, proprietarii construcțiilor au obligația obținerii autorizației. Documentația tehnică pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu trebuie întocmită de către proiectanți și certificată de verificatorii de proiecte atestați.

Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, declara, într-un interviu pentru Libertatea, că în cazul localurilor unde vor fi găsite probleme grave privind securitatea la incendiu, nu numai că nu vor fi date autorizații, ci vor fi închise. Dacă localul nu are autorizație, dar problemele găsite la controlul făcut de inspectorii ISU nu sunt grave, atunci vor fi date amenzi și se vor dispune măsuri de obținere până la o anumită data a autorizației.

„Acolo unde avem probleme foarte grave, nu numai că nu dăm autorizații, acolo închidem. Problema este cu cei care încă nu au autorizația, dar, în același timp, au, să zicem, niște nereguli care permit să funcționeze, dar cu amendă. Acum, cu cât amânăm mai mult, dacă obișnuim oamenii că din trei în trei luni tot venim cu o amânare, tot venim cu o amânare, tot venim cu o amânare, în final nu o să ne mai ia în serios. O să spună «lasă, că se mai amână încă o dată până în decembrie». În decembrie o să vină să zică, din nou, că închidem restaurantele de Anul Nou, «amânați-ne din nou», și revenim de unde am fost. Deci e un moment în care trebuie să fie trasă linia. Și trebuie spus: Da, am amânat atâta. Acolo unde nu sunt probleme grave, dar nu este obținută autorizația, depinde de situație bineînțeles, se analizează, se primește amendă și omul este împins să-și facă autorizația. Acolo unde, într-adevăr, sunt probleme grave, chiar și acum când este amânarea până în 30 septembrie, dacă inspectorii găsesc nereguli grave, ei închid localul respectiv”, preciza Raed Arafat.

În perioada 1 ianuarie – 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 27.717 acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 9.520 amenzi în cuantum de 12,2 milioane lei.

Totodată, a fost elaborată o platformă online, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web