Precipitaţiile totale în luna decembrie vor fi, local, excedentare în regiunile centrale, estice şi sud-estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.
„Din 17 decembrie va veni un val sub limita de ger in Transilvania, Moldova chiar si în Maramures. Temperaturile vor creşte cu doua zile inainte de anul nou, dupa care vor scade la cumpana dintre ani.
Este posibil sa incepem anul cu un regim de temperaturi mai coborat, sub limita de îngheţ. Anul acesta a adus 4 coduri rosii, nu putem aprecia daca va fi o perioadă similara cu ea de anul viitor, dar ianuarie pare a fi o luna mai rece si cu cantităţi excedentare.
Nu doar la nivelul Capitalei, ci pe întreg teritoriul ţării, se poate observa o translatare a centrului de greutate al iernii undeva pe parcursul lunii ianuarie.
Dacă vă aduceţi aminte, în 2012, când a fost acea iarnă grea, care a început în jurul datei de 20 ianuarie, luna de dinainte, adică decembrie, a fost foare călduroasă. Cam asta este tendinţa şi este puţin probabil să fie zăpadă de Crăciun", a spus Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, citata de Romania TV.
Cantităţile totale de precipitaţii vor fi în luna ianuarie, în general, excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, norma climatologică fiind de 33,6 l/mp.
Potrivit ANM, în ultima lună de iarnă calendaristică, februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, media lunară fiind stabilită la -1 grad Celsius.