Dorohoi News Logo

Noi modificări pentru programul PRIMA CASĂ

prima-casa

Pentru anul viitor, plafonul garanțiilor pentru programul „Prima casă” va fi stabilit la valoarea de două miliarde de lei, potrivit unui proiect lansat recent de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă", publicat recent pe site-ul MFP, stabilește, pentru anul viitor, un plafon al garanțiilor pentru programul „Prima casă” de două miliarde de lei. Pentru a se putea aplica, acest proiect are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului, statul va acorda garanții persoanelor care doresc să construiască sau să achiziționeze o locuință până la atingerea acestui plafon, dar, din experiența anilor trecuți, ne putem aștepta, și în 2018, la suplimentări ale plafonului de garantare.

În 2017, plafonul total de garantare pentru programul „Prima casă” a fost de 2,67 miliarde de lei, format din plafonul inițial de 2,5 miliarde și din suma rămasă nealocată din plafonul anului precedent.

Totodată, proiectul Ministerului Finanțelor aduce modificări privind simplificarea proceselor și evitarea birocratizării excesive, și anume propune preluarea de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a obligației de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare sau grevare. Aceste acorduri se emit în cazul respingerii cererilor de plată din cadrul programului „Prima casă”. În condițiile în care, în prezent, FNGCIMM procesează cererile finanțatorilor și pregătește documentația de întocmire a acordurilor de radiere, finanțatorii și beneficiarii acordurilor de radiere ar avea de așteptat cu mult mai puțin pentru primirea acestora, și anume cu cel puțin zece zile lucrătoare. Preluarea acestor responsabilități de către FNGCIMM va permite și informatizarea procedurii de radiere a ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare sau grevare.

O altă modificare propusă prin intermediul acestui proiect se referă la situația în care executarea silită a unei locuințe achiziționate sau construite prin programul „Prima casă" a fost finalizată. În aceste cazuri, MFP va transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) acordul de radiere a ipotecii și interdicțiilor din cartea funciară, iar ANAF comunică, la rândul său, finanțatorilor acest acord și faptul că executarea silită a locuinței a fost finalizată. Acest lucru se întâmplă pentru ca finanțatorii să radieze din cartea funciară ipoteca și interdicțiile instituite în favoarea statului.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web