Cu siguranta ati vazut in trafic masini care au in partea din spate o cruce si v-ati intrebat ce inseamna. Ei bine, va spunem noi.
Crucea respectiva atesta ca masina a fost supus unei slujbe de sfestanie. E acelasi insemn pe care preotii il „deseneaza” cu ceara pe peretele unei case proaspat sfintite. Doar ca, in cazul masinilor vorbim de un autocolant care se cumpara de la magazinele care vand produse bisericesti, scrie Promotor.ro.
Vorbim de un abtibild pe care proprietarul il lipeste in partea din spate a automobilului ca sa arate ca autoturismul a fost stropit cu apa sfintita pentru a-I ocroti de rele pe cei care se urca in autoturism. Dar nu numai simbolul crucii pun soferii pe masini, ci si un… peste.
Desenul respectiv se numeste „pestele lui Isus”, fiind un acronim (o prescurtare formata din componentele initiale intr-o fraza sau un cuvant) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul/Salvatorul).
Iota (I) este prima litera de la Iēsous, adica ”Isus„.
Chi (CH) este prima litera de Christos, care se traduce prin „uns”.
Theta (TH) este prima litera de Theou, grecescul pentru „Dumnezeu”.
Ypsilon (Y) este prima litera a cuvantului Yios, grecescul pentru „Fiul”.
Sigma (e) este prima litera de la cuvantul Soter, care inseamna „Salvator”.
Acest simbol pleaca de la evanghelia dupa Luca, Matei si Ioan, din Biblie, in care Isus a folosit doi pesti pentru a hrani o multime de peste 5000 de persoane. O alta interpretare ar fi cuvintele lui Isus, care spunea: „Veniti dupa mine, si va voi face pescari de oameni.”.
Simbolul pestelui mai apare si la alte culturi vechi, pagane. Apare si la egipteni impreuna cu Osiris (zeul vietii de apoi), fiind simbolul fertilitatii zeitei Isis (zeita magiei si a vietii, a casatoriei, simbolul armoniei matrimoniale si fidelitatii femeii fata de sot). In alte culturi, el simbolizeaza reincarnarea sau forta vitala.