Poliţiştii chemaţi să intervină în cazuri de violenţă casnică vor avea puteri sporite şi vor putea acţiona imediat. În şedinţa de guvernul de joi au fost adoptate o serie de modificări legislative prin care a fost introdus ordinul de protectie provizoriu.
Potrivit modificărilor aduse legii, poliţiştii chemaţi să intervină într-un caz de violenţă casnică pot acţiona imediat, în cazul în care consideră că situaţia o impune. Oameni legii vor emite, pe loc, un ordin de protecţie provizoriu, care intră în vigoare instantaneu, are valabilitate cinci zile, dat trebuie avizat de procuror în 24 de ore, pe baza probelor.
Ca şi acţiune punctuală, poliţistul are dreptul să pătrundă în locuinţă, să-l dea afară pe agresor, chiar dacă acesta este proprietar, îi poate confisca şi cheile, dacă i se pare că acesta reprezintă un pericol. Ca forme suplimentare de protecţie, agresorul poate fi avertizat să nu se mai apropie la o anumită distanţă de victima şi de locurile pe care aceasta le frecventează (domiciliu, serviciu)
De asemenea, la faţa locului, poliţistul întocmeşte şi un formular de risc, o evaluare privinnd gradul de pericol pe crae-l repretinză agresorul pentru victimă.
În plus, cei care nu se supun restricţiilor impuse prin ordin de protectie provizoriu riscă pedepse cu închisoare de la o lună la un an.
Înăsprirea legislaţiei vine pe fondul înmulţirii şi mediatizării cazurilor de violenţă casnică încheiate tragic, tocmai din cauza faptul că ordinele de restricţie s-au dovedit instrumente formale, deseori lipsite de eficienţă.