Modalitatea de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu a fost in sfarsit simplificata.
In urma cu o luna si jumatate, Executivul a anuntat ca a eliminat, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
„Se elimina obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, pentru ca organul fiscal are posibilitatea de a verifica informatiile respective, inscrise de contribuabil in cerere, in baza de date pe care o detine sau la care are acces”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei din 29 martie.
Doar ca aceasta simplificare nu a putut fi aplicata pana acum, pentru ca nu existau norme de aplicare. Abia la finalul lunii aprilie Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.
Proiectul a stat in dezbatere 10 zile calendaristice, iar abia acum a fost publicat in Monitorul Oficial.
Asadar, incepand de azi romanii vor putea face cereri simplificate pentru restituirea taxei auto ori a timbrului de mediu.
Potrivit proiectului de ordin, restituirea sumelor se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
„Cererea trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, contul bancar in care urmeaza sa fie restituita suma cuvenita contribuabilului, precum si elementele referitoare la datele de identificare ale platitorului si datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule.
In situatia achitarii sumelor de restituit de catre societatile de leasing, cererea de restituire se depune de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar", se mai arata in proiect.
Cererile pentru restituirea taxei auto se pot depune doar pana pe 31 august
Romanii care au de recuperat taxa auto o pot face depunand o cerere in acest sens pana pe 31 august, termen care este unul de decadere, iar orice cerere depusa ulterior nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei, reiese dintr-un ordin publicat la inceputul anului in Monitorul Oficial.
Contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei si data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Dobanda se acorda la solicitarea contribuabilului prin completarea in formularul cererii depuse.
Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie in perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.