Toate mașinile second-hand aduse în România cu scopul de a fi revândute vor fi verificate de Direcția Generală Antifraudă din cadrul ANAF.
Sunt vizate autovehiculele de ocazie neînmatriculate în România, care provin din alte state ale Uniunii Europene și pentru care nu s-a plătit TVA în țara de origine. Această situație este comună în industrie, în special în cazul celor care fac comerț cu mașini rulate la prețuri mai mici decât cele ale pieței.
Atunci când achiziționați o mașină second-hand trebuie să fiți atenți la foarte multe lucruri. Trebuie să vă uitați la starea generală a autoturismului, la posibilitatea ca vehiculul să aibă rulajul modificat și la diversele probleme mecanice care au fost rezolvate de mântuială doar pentru a facilita o vânzare cât mai rapidă.
Un preț mic de vânzare ar trebui sa ridice un mare semn de întrebare pentru potențialii cumpărători. Astfel, pentru a fi siguri ca nu sunteți implicați într-o înșelăciune sau victima acesteia, ANAF recomandă să evitați plata în numerar a autoturismului.
Un alt element la care trebuie să acordați atenție sporită este faptul că, de multe ori, autoturismele second hand se vând fără toate documentele. Solicitați actul de proprietate asupra autoturismului și verificați prețul la care s-a cumpărat din statul de unde a fost importat. În cazul în care prețul este mai mic, sunt șanse ca vânzătorul să nu fi achitat TVA în țara respectivă.
Atunci când TVA-ul de pe factura inițială este zero, prețul de revânzare în România de pe factura emisă de firma românească trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării aplicării regimului de TVA la marja de profit direct pe factură.
În cazul în care se evită plata TVA la achiziționarea unei mașini second hand, proprietarii acestor autoturisme trebuie să știe vă vor fi obligați să furnizeze atât explicații detaliate despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere al situației. Sursa: auto-bild.ro