A venit iarna în România. Mai repede decât ne-am fi așteptat. Administraţia Naţională de meteorologie a emis duminică după-amiaza atenţionări Cod galben de ninsori, lapoviţă, ploi şi intensificări ale vântului pentru 32 de judeţe (trei parţial) şi municipiul Bucureşti.
Iar zăpadă nu s-a lăsat așteptată. Peste noapte în Capitală s-a depus un strat consistent care a acoperit străzile și mașinile, strat însoțit de un vânt puternic. Totodată, pe mai multe drumuri naționale din țară, drumarii au intervenit de-a lungul nopții.
Potrivit meteorologilor, de duminică, ora 22:00, până luni, ora 10:00, în Oltenia, vestul, centrul şi nordul Munteniei, vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, iar în dimineaţa zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40-50 km/h.
De asemenea, de duminică, ora 22:00, până luni, ora 22:00, în Carpaţii Meridionali şi Orientali, Munţii Banatului, Moldova, estul şi sudul Transilvaniei, temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45-55 km/h, în special în sudul Moldovei.
Luni, între orele 3:00 - 18:00 în Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55-75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 l/mp.
Doar nouă judeţe nu se vor afla sub Cod galben, respectiv Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. ANM avertizează însă că local şi temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi şi în Transilvania.
Drumarii au intervenit peste noapte
Având în vedere ultimele alerte meteorologice, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că drumarii acționează permanent acolo unde se impune.
Astfel, duminică, în intervalul orar 05.00 - 17.00 regionalele CNAIR au acționat la nivelul întregii țări cu 80 de autoutilaje și au răspândit aproximativ 179 tone de material antiderapant.
CNAIR roagă participanții la trafic să se informeze înainte de a pleca la drum în legătură cu situația meteorologică din zonele pe care urmează să le tranziteze și să circule prudent.
Atenție, șoferi! Ce amenzi riscați dacă nu aveți cauciurile de iarnă
Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt necesare în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, scrie Promotor.
Potrivit legii, trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, aceasta fiind echivalentă cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.
Ce să faceți în fața frigului
Da, din păcate, iarna este deja aici, iar perspectiva unor patru-cinci luni înghețate ne deprimă. Nu credem că toți oamenii urăsc iarna și de aceea, sfaturile următoare se adresează nemulțumiților, scrie Jurnalul. Iată cum puteți trece mai ușor peste zilele geroase care urmează:
1. Îmbrăcați-vă gros
Pare evident, dar de fapt, oamenii nu se îmbracă adecvat. Dacă nu aveți pulovere și geci groase și intenționați să cumpărați, nu amânați până când va fi foarte frig.
Ideal ar fi să vă îmbrăcați în „straturi”, ca în cazul în care la birou e prea cald, să puteți da jos ceva.
2. Nu împrumutați lucruri
Dificil, dar necesar. Iarna e sezonul în care suntem mai vulnerabili în fața gripelor și răcelilor, prin urmare, împrumutând lucruri veți ajunge face schimb de germeni cu colegii și apropiații. Renunțați la acest obicei
3. Luați suplimente de zinc
Zincul contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar, scrie metro.co.uk. Pregătiți-vă un stoc serios!
4. Nu leneviți tot timpul
Iarna: o lungă perioadă de relaxare în fața televizorului, cu o ceașcă de ciocolată caldă în mână. Nimic mai fals! Statul și leneveala vă vor aduce într-o stare proastă.
Nu transformați vremea rece într-o scuză de a nu face mișcare. Exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, sunt benefice pentru starea de sănătate și vă vor da o stare de bine.
5. Spălați-vă pe mâini
Da, spălați-vă pe mâini cât mai des posibil. Veți ține astfel la distanță germenii și bacteriile.
6. Dormiți suficient
Somnul este important indiferent de anotimp. Dar să fiți odihnit este chiar mai important iarna. Rezultatul nopților pierdute este un sistem imunitar slăbit, lucru pe care nu vi-l doriți iarna.
7. Consumați fructe și legume
Să luați suplimente de vitamina C pentru a preveni răcelile nu e tocmai o idee bună, dar să obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie din fructe și legume e cel mai bun lucru pe care l-ați putea face.
8. Spuneți-le colegilor să plece acasă atunci când sunt răciți
Dacă colegul de birou tușește, strănută, își suflă nasul și arată absolut extenuat, sfătuiți-l să plece acasă. Nu are niciun rost ca oamenii bolnavi să stea la locul de muncă, pentru că își fac rău și lor și celor din jur, expunându-i la riscul de a lua aceeași gripă.
9. Relaxați-vă
Stresul este un inamic al funcțiilor imunitare. Fiți strict în ceea ce privește timpul dedicat propriei persoane, eventual notați în agendă: trebuie să vă faceți timp să vă relaxați.
10. Hidratați-vă
Este mai ușor să consumați suficiente lichide vara, când căldura vă îndeamnă să beți chiar și 2-3 pahare de apă o dată. Totuși, frigul nu trebuie să vă păcălească: amintiți-vă să vă hidratați.
11. Acordați atenție alimentației
Adoptând o dietă echilibrată, veți putea trece mai ușor peste anotimpul rece. Nu, nu trebuie să țineți vreun regim ciudat, ci să consumați cât mai multe alimente proaspete și să nu săriți peste mese.
12. Fiți sociabil
Nu vă izolați în casă și nu refuzați toate invitațiile folosind pretextul „dar e atâââât de frig”. Veți fi mai câștigat dacă ieșiți în oraș și petreceți timp cu prietenii. Starea psihică se va îmbunătăți și nivelul stresului va fi diminuat.