Dorohoi News Logo

România verde… Sărbătoarea sădirii arborilor

plantare copaci

Clima e in schimbare in Romania. Zone intregi din sudul si estul Romaniei tind sa devina aride pe timpul verilor, iar lucratul pamintului va fi imposibil.

Pasunatul excesiv si defrisarile ilegale ameninta sa distruga vegetatia, prevestind o era a desertificarii. Ar trebui sa ne treaca fiori la auzul acestor vorbe. Sectorul agricol romanesc va suferi mereu de temperaturile neobisnuit de mari, iar ce scapa de canicula e distrus de inundatii. Va suna cunoscut? Pentru a imbunatati aceste lucruri exista resurse, solutii, dar mai e nevoie si de hotariri ale factorilor politici. Cea mai eficienta solutie e impadurirea! Ritmul alert al dezvoltarii economiei romanesti, noi supermarketuri, locuinte, fabrici, transport consuma multe resurse si extrem de multa apa. Apele uzate nu se recicleaza si nu exista dezbateri pe tema resurselor de apa.

Numai citeva orase din Romania au un sistem de reciclare a gunoaielor, insa acest lucru nu pare sa fie o prioritate sau un lucru de interes public,ci mai degraba mocirla televizata.
O vorba spune: „Numai atunci cind ultimii copaci vor fi murit, ultimul riu va fi poluat si ultimul peste va fi prins, vom realiza ca nu putem minca bani“. Sorteaza gunoiul si invatai si pe prieteni cum sa faca acelasi lucru,pt ca altfel va ajunge sa afecteze inclusiv vegetatia! O campanie masiva de plantat arbori ar rezolva multe din aceste probleme. Padurile absorb o mare parte din apa de la ploile torentiale inainte ca inundatiile sa se produca. Ce alta cale mai buna ar fi pentru retinerea apei, decit copacii? E nevoie urgenta de extinderea fondului forestier prin impaduriri si regenerarea suprafetelor exploatate. Arborii se planteaza doar in zonele montane si de deal.

Trebuie sa avem paduri si in zonele joase, la campie, unde inainte erau paduri. Masurile trebuie sa fie urgente. Perdele de protectie alcatuite din arbori pot fi plantate de-a lungul cimpurilor, avind un rol dublu: absorbtia apei din precipitatiile in exces si protectia impotriva vintului si, in plus, produc oxigen, atit de necesar la cimpie, mai ales vara. Pe deasupra mai sint si frumosi. Arborii sint o sursa de venit nu numai din vinzarea lemnului, dar si pomii fructiferi ar putea constitui o baza pentru noi afaceri, cu un mare impact pozitiv si asupra mediului. Deci ar fi o alternativa pentru cultura agricola.

O campanie majora de plantat arbori ar face posibila si angajarea fortei de munca pe termen scurt (plus profituri pe termen mediu) pentru locuitorii Romaniei de la tara, care se simt neajutorati. Padurile ar rezolva multe probleme,ele sunt sprijinul romanului de veacuri.
Trebuie sa ne preocupe problema padurilor, iar cei din mediul politic sa ia urgent masuri. Domnilor primari, haideti la impadurit! Iar padurarii trebuie sa se ingrijeasca de pepiniere, nu sa le lase in paragina, asa cum se intimpla cu unele din Vilcea, de exemplu!
 Va place primavara? Va plac copacii inverziti, infloriti? Sa respirati aer curat, sa stati la umbra lor? Incepe sezonul de plantari! Mergeti si plantati un copac. Oriunde:in fata casei, a blocului, la tara, in parcuri! Conteaza. Eu personal voi merge la actiuni de plantari cat de curand! Japonezii nu vor veni sa ne planteze. Mitut Claudiu Adrian (DorohoiNews.ro)
 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web