Cutremurul de saptamana trecuta care a lovit Japonia a scurtat ziua cu 1, 8 microsecunde. Potrivit geofizicianul Richard Gross, cutremurul, de 8.9 grade ce a avut loc vineri in Japonia, a accelerat rotatia Pamantului, scrie Yahoo!News.
Initial, Gross sustinea ca ziua s-a micsorat cu 1,6 microsecunde, insa un nou studiu arata ca ziua s-a scurtat cu 1, 8 microsecunde.
Ziua are 24 de ore, ceea ce inseamna 86.400 de secunde. In cursul unui an, aceasta lungime variaza cu circa 1000 de microsecunde, datorita variatiilor sezoniere in distributia de masa planetei noastre.
Dar, acest cutremurul nu este singurul care a scurtat ziua
Cutremurul de anul trecut din Chile a accelerat, de asemenea, viteza de rotatie a Pamantului si a scurtat durata zilei cu 1,26 microsecunde.
Cel inregistrat in 2004 in Sumatra, Indonezia, avand o magnitudine de 9,1 grade, a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.
Cutremurul din Japonia a deplasat axa Terrei si a mutat arhipelagul nipon
Seismul cu magnitudinea de 8,9 grade, produs vineri in Japonia, a mutat axa de rotatie a Pamantului cu 10 centimetri si a deplasat principala insula a Japoniei cu 2,4 metri.
Potrivit expertilor, impactul seismului asupra axei de rotatie a Pamantului a fost chiar mai semnificativ ca cel provocat in 2004, de cutremurul inregistrat in Sumatra, impact ce a miscat axa Terrei cu 7 centimetri liniari. Cea mai mare consecinta de acest gen a avut loc dupa seismul produs in 1960 din Chile, cand axa Pamantului s-a miscat cu 8 centimetri. In prezent, acesta a fost deplasata cu alti 10 centimetri. (DorohoiNews.ro)