Dorohoi News Logo

Bacșișul ar putea fi reglementat din nou. Măsura este cerută și de patroni, și de angajați

bacsis

Pe litoral, proprietarii de hoteluri şi restaurante cer din nou Guvernului reglementarea bacşişului. Aceştia susţin ca măsura ar putea ajuta inclusiv la rezolvarea crizei de angajaţi din acest domeniu.

Veniturile legale ale ospătarilor ar creşte şi astfel ar fi mult mai motivaţi. În acelaşi timp, statul ar avea de câştigat mai mulţi bani la buget - pentru că va putea impozita toţi banii pe care îi primesc angajaţii din hoteluri şi restaurante.

Ospătarii vor fi cei mai câştigaţi de pe urma legalizării bacşişului. Clienţii mulţumiţi de serviciile lor îi recompensează şi acum, dar banii nu sunt impozitaţi, iar cei mai mulţi îi ascund, pentru ca patronul localului în care lucrează să nu fie acuzat de evaziune.

Ospătar: "Nu vom mai avea o frică să stăm cu bacşişul nostru, cu banii noştri munciţi, să stăm cu ei în buzunar, adică să nu vină un control ceva, să se lege de bani."

Ospătar: "Legalizarea tipsului ar însemna să nu mai merg cu frică prin sală, ca să primesc o atenţie din partea oamenilor şi din partea consumatorilor. Asta mă motivează să fiu mult mai atentă cu meseria şi cu clienţii."

În aprilie 2015, autorităţile au decis ca bacşişul să fie marcat pe un bon fiscal separat şi să rămână la decizia angajatorului dacă sumele primite de angajaţi sunt păstrate de firmă sau ajung la ospătari şi bucătari. Pentru că era dificil de aplicat, sistemul a funcţionat doar trei luni, iar ulterior a fost eliminat.

Acum, patronatele din industria ospitalității, din care fac parte hotelurile, restaurantele şi cafenelele, cer iar o lege care să reglementeze bacşişul.

Dragoș Răducan, Federația Patronatelor din Turismul Românesc: "Ea ajută angajaţii din turism, pentru că tipsul devine legal, astfel încât venitul fiecăruia dintre cei care primesc bacşiş creşte, ajutându-i să aibă o fișă de venit mai mare, putând să-şi ia un împrumut la bancă mai consistent şi ne mai fiind nevoie să se ascundă că a primit un bacşiş."

Profesor Economie: "Există țări care au reglementat această situaţie pornind de la ideea că acest bacşiş reprezintă un venit suplimentar. Dacă vă uitaţi pe toate statisticile, la media salariului din România observaţi că acest sector Horeca este pe ultimul sau penultimul şi în mod cert ar duce la o stimulare a forţei de muncă care lucrează în turism."

Ministerul Finanţelor Publice nu a răspuns solicitării Ştirilor ProTV de a explica ce se va întâmpla.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu prezentat de Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor, în România ospătarii primesc bacşiş, în medie, 10 la sută din nota de plată.

Patronii estimează că banii daţi acum "la negru" drept bacşiş ar putea fi de ordinul milioanelor de euro. Sursa: stirileprotv.ro.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web