O bubuitură puternică s-a auzit marți în jurul orei 14:00 - în majoritatea cartierelor din Iaşi şi localităţile limitrofe. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc în urma căreia ferestrele s-au cutremurat, scrie Ziaruldeiasi.ro.
Un zgomot puternic i-a speriat pe locuitorii mai multor cartiere din Iași și din împrejurimi, marți după-amiază, dar deocamdată nimeni nu știe care a fost cauza.
Bubuitura a fost urmată de o undă de șoc care a zguduit geamurile caselor din zonă.
„La un asemenea impact e nevoie de o energie cinetica imensa care nu poate fi lansata de o persoana privata. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercitiu militar neconfirmat din varii motive”, a scris profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” pe Facebook.
„In mod cumva surprinzator cu 3 ani in urma, pe la aceiasi ora, acelasi sunet (nu pot confirma daca de acelasi calibru) de asemenea a ramas un mister. Nu ma hazardez cu ipoteze”, a adăugat profesorul.
„Din calcule reiese ca sursa este in partea de Nord-Est a Iasului, pe directia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil sa fie ceva mai sus de Iasi, in Rep Moldova, cam la 30 km distanta. Unda de soc a ajuns in zona de Sud-Vest a Iasului dupa aproximativ 3 minute dupa ce a trecut de Iasi, adica pe la 14:11. In Iasi s-a simtit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat ca si aeroportul Iasi este FIX pe aceasta directie. Dar poate este doar o coincidenta”, a mai scris Gurlui.
Autorităţile nu au oferit nici o explicaţie pentru acest fenomen. Reprezentanţii Centrului anti-grindină spun că ieri nu a fost lansată astazi nicio rachetă, iar prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a afirmat că a sunat la toate instituţiile din subordine, dar nimeni nu a reuşit să ofere o explicaţie fenomenului.
Profesorul Silviu Gurlui spune că bubuitura ar fi fost provocată de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului, care a produs o undă de şoc foarte puternică.
Într-o postare pe pagina de Facebook, profesorul Silviu Gurlui susţine că zilnic intră în atmosferă 100 de milioane de astfel de meteoriţi, care cântăresc în medie 10 micrograme, şi că, în funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc precum cel auzit săptămâna aceasta în Iaşi, scrie adevarul.ro.
„Cu probablilitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iaşi a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului. El a produs o undă de şoc de foarte mare energie. Efectul aspra clădirilor a fost a unui mic cutremur ce a durat până la 5 secunde. Sunetul s-a simţit puternic pe circa 2 secunde. Mulţi oameni aşa l-au şi resimţit acasă. Aceşti meteoriţi au, în medie, de regulă, diametre de zecimi de milimetru. Cânteresc, în medie, 10 micrograme şi zilnic intră în atmosferă 300 de tone de particule, adică 100 de milioane, toate împrăştiate în atmosferă. Funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc caracteristice”, a scris profesorul Silviu Gurlui, pe contul personal de Facebook.