Dorohoi News Logo

Poliţiştii botoşăneni prezenţi în trafic cu ocazia Zilei Mondiale a comemorării victimelor accidentelor rutiere

viata-are-prioritate

Poliţiştii botoşăneni au fost prezenţi în trafic cu ocazia Zilei Mondiale a comemorării victimelor accidentelor rutiere. 

Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere a fost lansată de Federaţia Europeană a Victimelor Traficului Rutier şi adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 2005. 

Ieri, poliţiştii rutieri care au acţionat în teren, au desfăşurat activităţi pentru conştientizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor de circulaţie, precum şi referitor la riscurile la care se expun cei care le încalcă. 
În primele 10 luni ale anului, pe raza judeţului Botoşani,  au avut loc 121 de accidente rutiere  grave, în urma cărora au decedat 28 persoane şi au fost rănite grav 104. 

Principalele cauze ale producerii accidentelor au fost indisciplina pietonilor în trafic şi nerespectarea regimului legal de viteză, ori neadaptarea acesteia la condiţiile de drum.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, participanţii la trafic au fost informaţi cu privire la importanţa respectării normelor de circulaţie; un singur moment de neatenţie sau de grabă poate însemna ani de zile de suferinţă fizică şi psihică, o oprire temporară sau definitivă a vieţii profesionale şi sociale, o recuperare dificială sau chiar imposibilă. 

Poliţiştii rutieri acţionează în permanenţă pentru creşterea gradului de disciplină rutieră şi reducerea victimizării prin accidente de circulaţie.

De asemenea, recomandăm participanţilor la trafic:
- să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;
- să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
- pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;
- să nu traverseze prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;
-  să adopte o conduită preventivă în trafic; 
-  să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere faptul că  distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

CONDU RESPONSABIL! 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web