Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut o declarație de presă, la sediul MAI, începând cu ora 11:00, legată de situația provocată de coronavirus.
Declarații live Raed Arafat:
Ieri, la sediul MAI a avut loc o ședință privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. S-a aprobat o procedură prin care, pentru simplificare, după adoptarea hotărârii grupului, aceasta se trimite la toți membrii comitetului, se lasă un număr de ore pentru consultare. Dacă nu sunt comentarii, se consideră adoptată. Ieri a fost introdusă această hotărâre în procedură și astăzi dimineață se consideră că e adoptată de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Ce prevede hotărârea:
-suspendarea temporară pentru o perioadă de șase luni a distribuției medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenție și tratarea infecției cu COVID-19 în afara teritorului României.
-recomandarea decalării de către entitățile private, inclusiv operatorii economici cu peste 99 de angajați, a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului București și a municipiilor reședință de județ, începând de pe 12 martie până pe 31 martie.
-pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie.
-restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfășoară într-un spațiu închis. Dacă sunt activități ce pot să se desfășoare în aer liber, acest lucru se poate face. Dar în interior, maximum 100 de persoane.
-sistarea activităților cu public pentru muzee. Măsura e valabilă până pe 31 martie.
-recomandarea suspendării activității didactice în învățământul superior până pe 31 martie.
-fluidizarea circulației rutiere
Arafat:
-Referitor la Spitalul Gerota, astăzi a fost introdus în carantină. Pacienții vor fi îngrijiți în continuare. Au fost mulți testați pozitiv, de aceea luăm această decizie. Ancheta epidemiologică continuă
-S-a vorbit de amenzi. Amenda în euro e 4.000 de euro. Dacă persoana iese de mai multe ori și e prinsă, amenda se dă de mai multe ori. Ieri au fost multe presiuni din partea unor pasageri pentru a evita măsura carantinei. Nu am acceptat nicio excepție. Nu pentru că suntem răi, dar dacă acceptăm o excepție, înseamnă că asta devine regulă. Îi rugăm pe cei care vin că nu putem face excepție.
-Tot un lucru pe care l-am menționat ieri e tentativa de a organiza cluburi de vacanțe copiilor care au liber de la școală. E o soluție pe care au găsit-o unii. Înseamnă că măsura luată la școli nu are efect. Rugămintea pentru părinți e să evite astfel de zone. Dacă trimit copiii în comunitate cu alți copii e ca și cum măsura școlilor a fost luată degeaba.
Întrebări:
-Măsura interzicerii adunărilor de peste 100 de persoane se referă și la centre comerciale?
Arafat: Nu. Ce am spus cu spațiile închise de 100 de persoane nu include mall-urile, supermarketurile. Dar includ cinematografele. Mall-urile nu sunt afectate la acest moment. Sunt afectate teatrele, opera.
-Cine intră în carantină?
Arafat: Cei veniți din zonele cu cod roșu. Dacă spațiile de carantină nu sunt suficiente, s-ar putea să se constituie carantină și la domiciliu.
Până în momentul de față au fost confirmate 31 de cazuri de coronavirus în România. Ultimul caz este cel al unui bărbat de 42 de ani, din Iași, care s-a întors din Veneția pe data de 2 martie. În prezent, bărbatul este internat la Spitalul de Boli Infecțioase.
Din numărul total al celor confirmați, 6 persoane s-au vindecat. 487 de pacienți sunt în carantină, iar 11.684 sunt monitorizați la domiciliu.