Dorohoi News Logo

COMUNICAT - privind acordarea unor zile libere părinţilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ

zile libere

În data de 17.03.2020, intră în vigoare Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Aceasta prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinţi, pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Aceste prevederi se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- Au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;
- Locul de muncă ocupat, nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Este asimilată părintelui, persoana singură din familia monoparentală, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persona desemnată, potrivit legii, să  exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.

Aceste persoane au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivei unităţi de învătământ. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi. 

Această prevedere nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală.
Prevederile prezentei legi se aplică angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative  de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, doar cu acordul angajatorului.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat (5429 lei în prezent).

Numărul de zile libere acordat potrivit prezentei legi se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie din cale prevăzute anterior.

Prevederile prezentei legi se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat.

Notă:
Conform prevederilor art.32 alin. 1 din Decretului nr.195 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pe perioada stării de urgenţă, prevederile Legii 19/2020, privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţii de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, după caz.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web