In perioada starii de alerta, deciziile de restrictie le ia Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU).
Acesta este un comitet interministerial si interinstitutional si ee format din reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Sanatatii, Ministerului Apararii, Ministerului Economiei, SRI, SPP si STS. Deciziile nu mai pot fi luate prin ordonante militare.
Avocatul Codrin Taralunga a declarat, pentru Mediafax, ca din perspectiva sa cel mai probabil Guvernul va merge pe recomandari si nu pe obligatii, in ceea ce priveste deplasarea romanilor. Si asta pentru ca, fara o lege votata de Parlament, pe timpul starii de alerta, Guvernul nu poate interveni in drepturile fundamentale ale omului.
Amintim ca Avocatul Poporului a sesizat deja la CCR legislatia care reglementeaza starea de alerta, considerand ca se incalca principiul separatiei puterilor, precum si prvederile legale constitutionale potrivit carora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii.
In replica, premierul Ludovic Orban a declarat sambata ca, daca CCR va da decizie de neconstitutionalitate, atunci Guvernul va emite o ordonanta de urgenta.
„Vom emite o reglementare de tip ordonanta de urgenta care sa dea Guvernului si autoritatilor din Romania instrumentele necesare pentru a putea apara viata si sanatatea cetatenilor romani. Nu cred ca putem accepta ceea ce face CCR si cu asa-zisul Avocat al Poporului.
In nicio tara din Europa nu s-a intamplat asa ceva si anume autoritatile, printr-o sesizare si o decizie a CCR, practic sa fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales intr-o situatie atat de grava cum este situatia provocata de epidemia de coronavirus", a spus premierul, la Targu Mures, intrebat ce se va intampla daca CCR va declara neconstitutionala legislatia privind starea de alerta.
Sursa: ziare.com