Dorohoi News Logo

S-a Hotărât! Parlamentul va decide asupra datei alegerilor locale

vot-parlament

În urma deciziei Curții Constituționale, care acordă Parlamentului competențe exclusive cu privire la derogările legate de mandatele autorităților publice locale, Camera Deputaților a decis luni prelungirea acestora până la data de 1 noiembrie.

Camera Deputaților a adoptat luni proiectul de lege care prelungește mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale şi judeţene până la 1 noiembrie.

Același proiect reglementează că Parlamentul va stabili data scrutinului electoral pentru locale.

Camera Deputaților este for decizional
în cazul acestui act normativ. Legea a trecut cu 204 voturi „pentru”, 3 “împotrivă”, 66 de abțineri și un deputat care nu a votat.

Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

Curtea Constituțională a decis că data alegerilor trebuie stabilită de către Legislativ. Derogările de la cadrul normativ firesc al duratei mandatelor autorităţilor publice alese nu pot fi realizate decât de Parlament, care este organul reprezentativ suprem al poporului român, notează CCR în motivarea deciziei, informează digi24.ro.

Astfel, Parlamentul are competențe exclusive cu privire la derogările privind prelungirea mandatelor aleşilor locali, a decis Curtea Constituțională a României.

În consecință, CCR a arătat că se impune respingerea prin lege a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind prelungirea mandatelor aleşilor locali.

„CCR: derogarea, realizată de Parlament”
Pe 3 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea PNL asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ.

„În consecinţă, derogarea de la regulile instituite ce privesc durata mandatului trebuie realizată de Parlament, prin lege, numai acesta putând consacra existenţa unui abateri normative temporare de la exerciţiul firesc al drepturilor fundamentale, abatere care cuprinde în sine în mod implicit şi ideea revenirii la ciclul electoral normal.

O asemenea competenţă a Parlamentului este una exclusivă pentru că numai un organ reprezentativ care exercită suveranitatea în numele poporului şi care are atribuţii legislative poate amâna, în anumite condiţii, data alegerilor periodice.

Derogările de la cadrul normativ firesc al duratei mandatelor autorităţilor publice alese nu poate fi realizată decât de organul reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, tocmai pentru că ele reprezintă în fond abateri de la exerciţiul democratic şi restrângeri ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi, astfel, au nevoie de o asumare din partea reprezentanţilor poporului”, se precizează în motivare.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web