Ziua de 1 Aprilie este cunoscută sub numele de “Ziua Păcălelilor”, în aproape toată lumea. Este o zi în care oamenii aduc bună dispoziţie şi zâmbete largi pe feţele celor dragi şi nu numai!
Istoria tradiţiei zilei de 1 Aprilie nu este certă, însă se crede că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie, pe 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou se obişnuia schimbul de cadouri, s-a continuat împărţirea lor şi după anul 1564, dar sub forma unor farse şi glumiţe nevinovate.
În România, această tradiţie s-a instalat în secolul al XIX-lea şi de atunci românii, cu mic cu mare, încearcă să-şi surprindă fie prietenii, vecinii, bunicii sau copiii, cu cea mai năstruşnică şi ingenioasă glumă: “Pentru mine, ziua de 1 aprilie este o oportunitate extraordinară să mă distrez, făcând farse prietenilor mei. Există totuşi şi o parte neplăcută: este greu de suportat când tu eşti subiectul farselor.”, “Anul trecut am avut cel mai incitant 1 Aprilie, am făcut o farsă nemaipomenită profesorilor noştri”, “Poţi face orice glumă oricui vrei, pentru că nimeni nu are voie să se supere!” spun zâmbind elevii.
“Cred că 1 Aprilie este o zi veselă pentru toată lumea, astfel că aduce bucurie în casele tuturor, începând cu cei mici care încearcă o minciunică ca farse pentru părinţi, până la bunicii simpatici care îşi păcălesc nepoţii.”, explică un proaspăt bunic.
Concluzionând, 1 Aprilie este o sărbătoare bine adaptată în România, reprezentând un prilej de satisfacţie interioară, pentru ca în schimbul glumelor hazlii pe care le facem sau le primim, cu toţii schiţăm, într-un final, un surâs timid. (DorohoiNews.ro, Mădălina Iacob)