Dorohoi News Logo

Cele mai tari dezvăluiri din Wikileaks

Wikileaks

Dezvăluirile din cablogramele Wikileaks au provocat agitaţie printre politicienii români. Aceste documente au tras un colţ al cortinei ce ascunde scena politicii de pe malurile Dâmboviţei. Vom prezenta câteva dintre cele mai tari dezvăluiri din telegramele Wikileaks.

Subiectul telegramei: "Spiritul a iesit din lampă" - 2007

"Jurnalistul (Bogdan Chireac n.r.) a susţinut că forţa călăuzitoare în interiorul PSD în eforturile de a-l suspenda pe Băsescu este grupul de la Cluj, o facţiune importantă din PSD condusă de Ioan Rus, care a ajutat la asigurarea conducerii partidului pentru Geoană în 2006."

"El (Chirieac, n.red.) a relatat că şeful de comunicare de la Cotroceni, Adriana Săftoiu, a fost recent admonestată de preşedinte pentru că le-ar fi dezvăluit jurnaliştilor că petrecea ore în şir cu fosta şefă de cabinet, Elena Udrea, în spatele uşilor închise."

"Obiectivul actual al lui Geoană pare a fi, pe lângă înlăturarea lui Băsescu din funcţie, acela de a rupe liberalii lui Tăriceanu din alianţa cu democraţii lui Băsescu, precum şi de a redesena coaliţia de guvernare într-un guvern minoritar căruia PSD i-ar împrumuta informal sprijinul său politic."


Sursa: Kamikazeonline.ro

Subiectul telegramei: „Liderul PSD Mircea Geoană despre suspendarea preşedintelui" - 2007

„Ambasadorul s-a întâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD, la cererea lui Geoană. El a început prin a declara că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu, şi că oamenii din partid «m-ar omori» dacă ar afla de întâlniri".


„El (n.r. - Mircea Geoană) a propus o înţelegere ca PSD să renunţe la acţiunea de suspendare a preşedintelui în schimbul unor scuze publice din partea preşedintelui, în care să spună că - fiind bine intenţionat - acţiunile sale au întrecut, poate, măsura; preşedintele ar mai fi trebuit de asemenea «să garanteze» că a auzit mesajul Parlamentului şi să promită să implice Parlamentul într-un mod pozitiv".

Sursa: Kamikazeonline.ro

Subiectul telegramei: "Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană - cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă" - 2009

"Un şi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul că Guvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a două vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvăluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu."

"Sase zile inainte de runda a doua, Geoana pare pe punctul sa-l invinga pe Basescu, dar instabilitatea alegatorilor romani este de notorietate, astfel ca o gafa a lui Geoana combinata cu un sprint pe ultima suta tipic Basescu ar putea rasturna situatia rapid".Subiectul telegramei: DEVELOPMENT MINISTER BLAGA: PEOPLE WANT STABILITY - 2009

"Ei sunt adevăraţii şefi (generalul Iliescu, Toma Zaharia şi generalul Voicu n.r.), Vanghelie va rămâne întotdeauna doar cel care plăteşte în locul lor".

Sursa: Kamikazeonline.ro

Subiectul telegramei: POTENTIAL IMPACT IN ROMANIA OF TEO PETER OFFER - 2007


"Premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România".

Sursa: Kamikazeonline.ro


Subiectul telegramei: CORRUPTION IN HEALTH CARE SYSTEM REMAINS AN ISSUE FOR NEW ROMANIAN GOVERNMENT - 2005

„Corupţia la nivel înalt din sănătate seacă sistemul de banii şi aşa puţini. Sub fosta guvernare, care a plecat de la putere în decembrie (2004 - n.r.), corupţia de nivel înalt a fost rar investigată, condamnată în instanţă sau făcută publică din cauza intereselor private, care au ajuns până la cele mai înalte nivele ale Guvernului României. (...) Guvernul anterior nu a fost dispus să lupte în mod serios cu corupţia din sistemul de sănătate. Până şi soţia primului ministru Adrian Năstase a fost acuzată că a profitat direct de corupţia sistemică, astfel că a fost clar că această corupţie a existat la cele mai înalte niveluri"

Sursa: Kamikazeonline.ro

Subiectul telegramei: BUCHAREST HEADS TOWARD MAYORAL ELECTIONS - 2006

„Marian Vanghelie evocă imaginea unui agent electoral din Chicago, anul 1924. Sincer până la limita obrăzniciei, îmbrăcat ţipător, dar întotdeauna conştient de axioma lui Tip O'Neil că «toată politica este locală», Vanghelie se bucură de o largă popularitate în rândul sectorului său populat de muncitori."
Sursa: Kamikazeonline.ro


Subiectul telegramei: "Secretarul general PD-L Blaga despre perspectivele alegerilor: It's the economy, stupid" - 2008

"Remarca criptica (a lui Vasile Blaga, n.red.) potrivit careia «sunt oameni in partid care vor sti ce sa faca» in cazul in care candidatul PD-L la functia de prim-ministru, Theodor Stolojan, se dovedeste a fi un obstacol in formarea unei coalitii - sugereaza ca el ar putea inca sa spere ca alegerea lui Stolojan nu este inca un acord finalizat".
Subiectul telegramei: "Vicepresedintele PD-L Stoica: Privind dincolo de era Basescu" - 2009

"Adevaratul pericol pentru coalitieeste existenta continua a PNL ca al treilea mare partid si ca alternativa de centru-dreapta pentru PD-L."

Subiectul telegramei: "Fisura adancita in coalitia de guvernare" - 2006

"Mai multe contacte ne-au subliniat faptul ca la inceputul anilor '90 Basescu si fondatorul PSD Ion Iliescu au fost aliati politici. Cei doi pastreaza relatii cordiale si impartasesc o nota populista".

Subiectul telegramei: Banii sau politica: cine deţine cu adevărat România?


"Tranziţia României de la comunism şi privatizările întreprinderilor de stat au adus beneficii unui grup de indivizi ce aveau legături cu regimul post-comunist şi/sau omniprezenta Securitate. Unii dintre aceşti indivizi se foloseau de informaţiile şi relaţiile pe care le obţinuseră în timpul carierei lor în cadrul Securităţii pentru a face avere în timp ce alţii recrutau foşti ofiţeri ai Securităţii pentru a le servi propriile interese. În timp ce zecii de baroni regionali au apărut după 1989, un mic grup de oamenii cu foarte multă putere continuă să exercite o influenţă semnificantă asupra politicii din România. Nici una dintre aceste persoane nu este asociată exclusiv cu un singur partid, chiar dacă sunt membrii într-unul dintre ele. Mulţi dintre ei păstrează legăturile cu fosta Securitate sau persoane din serviciile de informaţii şi îşi promovează propriile interese prin intermediul trusturilor media pe care le deţin. Această telegramă conţine referiri la indivizi care sunt consideraţi a face parte din "oligarhi" conducători din România".

Top 5 oligarhi
"Dinu Patriciu este preşedintele şi acţionarul principal a Grupului Rompetrol şi un membru proeminent al PNL. Are legături strânse cu prim-ministrul Tăriceanu şi practic controlează eşaloanele superioare din PNL şi are o mare influenţă asupra actualei puterii. Pe lângă asta, Patriciu are o legătură strânsă cu fostul premier Adrian Năstase, persoana care deţinea puterea atunci când Patriciu a cumpărat compania Rompetrol de la stat".

"Senatorul Dan Voiculescu conduce Partidul Conservator, este acţionar principal în grupul de afaceri Grivco şi controlează trustul media Intact (care deţine trei posturi de televiziune proeminente, ziarul cu al doilea tiraj din ţară - Jurnalul Naţional şi ziarul Săptămâna Financiară, pe lângă alte bunuri ). În iunie 2006, el a fost declarat oficial un colaborator al Securităţii ce avea numele de cod "Felix", dezvăluire ce l-a împiedicat să deţină funcţia de vice-premier".

"Cu toate că susţine că are înclinaţii politice de dreapta, Sorin Ovidiu Vîntu nu are legături directe cu un singur partid politic, alegând, în schimb, să le influenţeze pe toate. Vîntu şi-a adunat averea făcând tranzacţii cu cupoane de privatizare, bazându-se pe o reţea de foşti ofiţeri ai Securităţii pentru a obţine informaţii din interiorul marilor companii. Practicile sale de afaceri sunt controversate, şi sunt, probabil, de natură infracţională. În 2000, cel mai mare fond mutual al României - un joc piramidal orchestrat de Vîntu - s-a prăbuşit, producând celor peste 300.000 de investitori daune de aproximativ 400 de milioane de dolari".

"Sondajele publice recente arată că patronul echipei Steaua, Gigi Becali, este al doilea cel mai popular politician din România după preşedintele Traian Băsescu. Se spune că averea lui Gigi Becali provine din afacerile cu ovine ale tatălui său de pe piaţa neagră care aduceau beneficii agenţilor de Securitate, responsabili cu monitorizarea lui în perioada exilului din cauza asocierii lui cu Garda de Fier. În 2004 într-un interviu dinainte de alegeri, Becali a recunoscut că a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa atunci când regimul lui Ceauşescu a căzut".

 

Sursa: ziare.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web