Dorohoi News Logo

Centralele de apartament ar putea fi interzise. Care este motivul și cine a făcut anunțul care îi afectează pe mulți români?

centrala-apartament

Asociaţia Energia Inteligentă anunță că centralele de apartamente ar putea fi interzise. Conform acesteia proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate.

Astfel, centralele de apartamente nu vor mai putea fi montate, decât în anumite condiții. Asociația precizează că se va impune obligativitatea utilizării cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4. Acestea să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate, în cazul blocurilor, la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament, scrie gândul.ro

Ce specifică Ordinul ministrului
Conform Ordinului nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1. ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului.”

Un alt act normativ Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiții: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului.”

Sursa: playtech.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web