Dorohoi News Logo

Se schimbă buletinele de identitate! Modificarea despre care trebuie să știe toți românii

buletin-electronic

Problemele cu cardul de sănătate sunt binecunoscute pacienţilor şi medicilor de familie din România. Autorităţile promit însă că sistemele informatice ale CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi ale cardului de sănătate vor fi îmbunătăţite, iar în curând urmează şi o altă revoluţie.

Cardul de sănătate, parte a buletinului!
Mai exact, cardul de sănătate va fi integrat în cartea electronică de identitate, iar primele astfel de buletine vor fi emise începând cu data de 2 august.

Evident, actualul card de sănătate va funcţiona în continuare, până când toate documentele clasice vor fi preschimbate. Timp de 18 luni, noul sistem va fi testat, aşa că totul va mai dura, probabil, câţiva ani buni.

„Chiar de la emitere, prin niște mecanisme electronice, cardul național de sănătate se invalidează. Este doar pentru autentificare, pe cartea electronică de identitate nu vor fi niciun fel de alte date. Nici acum, nici pe viitor”, a explicat Cătălin Giulescu, directorul DEPABD (Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date).

Directorul DEPABD spune că s-a lucrat intens alături de colegii din CNAS, astfel că sistemul va funcţiona fără completări la nivel de infrastructură sau de update-uri software, relatează Aleph News.

„Lucrăm de câteva luni cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât colegii de la CNAS și noi apreciem că am ajuns la o sincronizare perfectă, astfel încât nu va fi necesar niciun fel de nou dispozitiv, nici un fel de infrastructură, nici măcar un update”, a mai precizat Giulescu.

Ministrul Sănătăţii: Dacă cel care întreţine softul nu-şi face treaba, vrem să putem aplica sancţiuni sau să schimbăm providerul

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, reaminteşte că introducerea cardului de sănătate a fost o metodă de a opri cheltuirea banului public ineficient. Acum însă, autorităţile au planuri mai mari.

„Cardul de sănătate a fost introdus ca o metodă de a opri cheltuirea banului public ineficient. A fost bun în perioada în care a existat în această formă, doar că acum vrem să facilităm și interconectarea datelor. (…)

Vrem o siguranță și a datelor pacienților, dar vrem ca noi, ca instituție care gestionează aceste date, să avem siguranța că dacă cel care intreține softul nu își face treaba putem aplica sancțiuni sau să schimbăm providerul”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a mai indicat că vor exista operațiuni externalizate, dar și noi caiete de achiziții și noi contracte.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web