Vicepremierul Dan Barna a anunţat că în cadrul coaliţiei guvernamentale a fost discutată varianta limitării accesului în mall-uri persoanelor nevaccinate. Dan Barna a anunțat că, în cadrul coaliției guvernamentale, a fost discutată adoptarea mai multor măsuri pentru stimularea vaccinării, precum organizarea unor loterii sau condiţionarea accesului pe baza vaccinării.
„Sunt două tipuri de măsuri. Măsurile de încurajare şi stimulare, dar şi acele măsuri care am văzut că sunt luate de alte ţări, prin care pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, spre exemplu, existenţa vaccinării să fie o condiţionalitate. De exemplu: mersul la mall, în weekend, care este un serviciu neesenţial, să fie condiţionat de vaccinare. Persoanele vaccinate să poată merge la mall, ceilalţi în restul săpătmânii”, a declarat Dan Barna.
Dan Barna a mai declarat că trebuie încurajată şi susţinută campania de vaccinare, în contextul trecerii prin valul 4 al pandemiei de coronavirus. „Dacă nu reușim să creștem procentul de vaccinare, vom avea cu toții probleme. Gândim toate variantele să convingem oamenii din mediul rural să se vaccineze. Vaccinarea e singura soluție, nu avem altă șansă”, a spus Barna.
Ce alte măsuri au fost discutate pentru încurajarea vaccinării
„Am discutat în şedinţa coaliţiei de săptămâna aceasta acest subiect, au fost prezentate mai multe variante asupra cărora premierul şi-a şi exprimat, pentru o parte din ele, susţinerea. E clar că trebuie să venim cu măsuri, pe modelul celorlalte state europene, de a continua să încurajăm şi să susţinem campania de vaccinare pentru că, într-adevăr, probabil valul 4 va avea un efect de stimul din nou pentru acea parte din populaţie care, deşi nu e împotriva vaccinării, nu s-a dus până acum să se vaccineze”, a explicat Barna.
Întrebat dacă este posibil un stimulent în bani pentru vaccinare, Dan Barna a răspuns: „Nu în bani direct, dar se discută diverse variante vouchere, genul de stimulente prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze. S-a discutat şi subiectul unei potenţiale loterii, chiar în utilajele agricole, astfel încât să fie şi stimulente la care să rezoneze cei din mediul rural”.
Când vine valul patru al pandemiei în România
Valul patru al pandemiei de coronavirus, despre care ministrul Sănătăţii spunea că ar fi al nevaccinaţilor, a început deja în România, conform medicului Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.
Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza ieri că țara noastră se îndreaptă spre ratarea tuturor țintelor privind acoperirea vaccinală și că valul patru al pandemiei „în mod evident, nu ne va ocoli”. Medicul Adrian Streinu Cercel spune însă că acesta deja a început pe teritoriul României, iar singurele soluţii împotriva lui sunt masca şi vaccinul.
„Valul patru a început. El se va amplifica și undeva foarte probabil, sfârșit de august sau foarte aproape în septembrie vom fi pe culmile acestui val. Lumea trebuie să înțeleagă că această pandemie nu s-a terminat că această formă de Delta există pe teritoriul României, că am înregistrat mai multe focare cu Delta pe teritoriul României și să se uite foarte bine la cifrele care sunt arătate. De exemplu, în ultimele trei zile Bucureștiul este pe o pantă ușor ascendentă”, a declarat Streinu Cercel, la B1tv.
Valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor, susţine ministrul Sănătăţii. Ioana Mihăilă a explicat că cei vaccinaţi au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu COVID-19. Despre restricţii, ministrul spune că în acest moment nu se discută, deoarece incidenţa cazurilor este scăzută.
Ministrul spune că ne putem aştepta ca şi în România tulpina Delta să devină dominantă.
„Oamenii de ştiinţă spun că la sfârşitul lunii august, tulpina Delta va deveni dominantă în Europa, ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte ţări – o creştere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aştepta ca acest lucru să se întâmple şi în România”, a afirmat Ioana Mihăilă.
SURSA: observatornews.ro