Urme de iod radioactiv au fost descoperite in apa de ploaie si in laptele de oaie din Romania, a anuntat Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica nucleara, precizand ca au fost descoperite "valori extrem de mici, fara impact asupra populatiei si mediului".
El a declarat pentru Antena 3 ca "este posibil ca nivelul de iod detectat in Romania sa fie urmare a evenimentelor din Japonia".
"Urmele detectate sunt extrem de mici, de 60 de ori mai mici decat nivelul admis in Japonia, de exemplu, si nu are nici un impact asupra populatiei din Romania", a adaugat directorul Institutului de Fizica Nucleara.
Testele au fost realizate pe mostre de apa colectate la data de 27 martie, 29 martie si 2 aprilie din zona Slanic-Prahova.
Intrebat cum ajunge iodul radioactiv in laptele de oaie, specialistul a explicat ca "acesti produsi radioactivi ajunsi la suprafata solului intra in plante care, la randul lor, sunt ingerate de animale".
Zamfir a precizat ca nu este nevoie ca populatia din zona Slanic Moldova se sa sperie, nivelul de radioactivitate fiind foarte mic. "Iodul radioactiv nu este chiar atat de periculos, acesta se foloseste si la tratarea bolilor de tiroida", a mai afirmat specialistul.
"Noi supraveghem in fiecare zi nivelul de radioactivitate, la Magurele, si nu s-a constatat nici o crestere fata de nivelul anului trecut", a concluzionat Nicolae Zamfir.
La randul sau, Roxana Bojariu, climatolog ANM, a subliniat ca "radiatiile emise in Japonia, la Fukushima, ajung in Romania la concentratii de zeci de ori mai mici decat cele de acolo".
"Exista un sistem de masuratori la nivel international foarte performant si, daca vor aparea probleme va fi emisa o avertizare", a precizat specialistul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Specialistul a mai explicat faptul ca circulatia generala a atmosferei duce aceste emisii pe toate continentele. "Ploile ajuta la spalarea atmosferei de aceste urme radioactive", a mai spus Roxana Bojariu.
"Este o exagerare", a conchis, tot pentru Antena 3, si Ionut Purica, fizician si expert in mediu. "In cateva zile sau maxim cateva saptamani, se vor face masuratori profesionale in Japonia si, probabil, Agentia Internationala pentru Energie Atomica va emite un raport pentru a putea afla de ce a crescut nivelul de radioactivitate la Fukushima", a mai spus fizicianul.
Vajda Borbala, directorul Comisiei Natioanale pentru Controlul Activitatii Nucleare, a precizat ca nu a primit nici un informare oficiala potrivit careia nivelul de iod radioactiv de pe teritoriul Romaniei ar fi periculos pentru sanatate. (DorohoiNews.ro)