Șoferii din România trebuie să știe că polița RCA se va schimba anul acesta, începând cu luna septembrie. Astfel, vor avea loc modificări importante, precizate în norma emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară publicată recent în Monitorul Oficial. Una dintre schimbările cu care se vor confrunta șoferii din țara noastră este legată de constatarea amiabilă, care nu va mai fi obligatorie.
Iată care sunt noile reguli RCA 2022 anunțate recent
Așadar, începând cu data de 10 septembrie 2022, șoferii vor da piept cu noile reguli RCA. Noua normă care a fost publicată recent în Monitorul oficial vine cu trei modificări majore, două dintre ele fiind adevărate premiere pentru piața asigurărilor din România. Această modificare vine ca urmare a cerințelor venite de la Comisia Europeană privind modalitatea în care firmele de asigurare stabilesc prețurile RCA.
Mai exact, din 10 septembrie asigurătorii au liber absolut în această privință, întrucât sunt eliminate articolele care arătau că ASF trebuie să fie notificat înainte de modificarea tarifelor, iar asigurătorii trebuie să prezinte Autorității fundamentarea acestor modificări. Cu alte cuvinte, asiguratorii nu trebuie să mai justifice scumpirea asigurărilor RCA.
Asiguratorii vor putea majora tarifele după bunul plac
O altă modificare vine legată de formularul constatării amiabile. Acesta nu mai este obligatoriu. Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor. Șoferii implicați în accidente, în jur de 500.000 anual, scapă de bătăile de cap date de completarea formularului de constatare amiabilă, ce presupunea inclusiv realizarea unei scheme a accidentului. Nou aplicație va reda automat inclusiv dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS.
„În cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul…Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, arată actul normativ.
Mașină la schimb
O altă noutate adusă de norma ASF constă în introducerea noțiunii de ” primă de asigurare netă de cheltuieli”. Este o măsură care înseamnă, practic, faptul că vor putea fi stabilite prețuri finale diferite, în funcție de canalul prin care șoferul și-a luat asigurarea.
Șoferii români implicați în accidente vor fi despăgubiți și pentru perioada în cae nu își pot folosi mașina aflată în service. mai exact, se pare că norma face referire la obligativitatea ca șoferul să primească o mașină la schimb, pe perioada reparației. Aceasta v fi pusă la dispoziție de service și achitată de asigurator.