Dorohoi News Logo

Averile la control! ANAF ne scutură portofelele după ce face anchetă pe Facebook

averile-la-control

Fiscul începe vânătoarea de vrăjitoare și se apucă să le scuture portofelele românilor, virtual, pe Facebook. Dacă postați fotografii din vacanțe, în destinații exotice, s-ar putea să fiți dubioși în ochii autorităților, care vă vor număra banii cheltuiți în concediu.

Dacă umpleți Instagram-ul cu poze cu lucruri pe care FISC le consideră de fițe, va trebui să dați socoteală pentru ele. Ce iese în plus? Sechestru. Să nu credeți că este o glumă, sunt chiar declarațiile cât se poate de serioase ale șefului ANAF.

„Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare, în jos, până la cel mai mic”, a declarat șeful ANAF.

Este promisiunea fermă pe care șeful ANAF o face pentru a aduce bani la bugetul țării.

Instituția a identificat până acum 561.000 de conaționali care, în total, nu pot justifica 20 de miliarde de euro, o inițiativă excelentă, cu influențe occidentale, dar care, pe alocuri, pare a fi pusă în aplicare în cel mai românesc mod posibil.

„Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde au umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări, să vezi”, a mai declarat șeful ANAF.

„Vă dau un exemplu care s-a câștigat chiar în instanță. Mamă, care avea un alt nume, era greu, dar uitându-se colegii mei la un moment dat pe Facebook cu persoanele respective, a constat că îi spunea la mulți ani la o toamnă în vârstă care avea alții, i spunea la mulți ani mamă, dar e avea alt nume decât îl avea el. Au verificat oameni și au constatat că în urmă cu un an de zile persoana respectiv își mutase 2 apartamente și niște terenuri”, a mai explicat șeful ANAF.

ANAF începe vânătoarea pe Facebook. Cine sunt cei vizați
Cu alte cuvinte, mulți inspectori ANAF se vor transforma în niște veritabili navigatori online. Totuși, fotografiile postate pe social media, de cele mai multe ori, nu reflectă realitatea. Ce se va întâmpla în astfel de cazuri? Pe cine vor verifica, punctual autoritățile?

De la 1 iulie, vor fi demarate controale ample în toată țara. Deocamdată, ANAF va lucra cu personalul existent, urmând ca de la 1 ianuarie 2023, când angajările la stat vor fi deblocate, să fie formate noi echipe care să ne numere banii.

„Da, voi deranja pe foarte multă lume. Aveți dreptate, foarte multă lume vor fi deranjați, dar prefer să le spun în față, prin intermediul dumneavoastră: fiți deranjați că venim după voi!”, a mai avertizat șeful ANAF.

Totuși, datele oficiale ne arată că România pierde 507 euro pe secundă din cauza evaziunii fiscale. Este clar că o mișcare amplă a autorităților în sensul reducerii acestui fenomen ar fi benefică pentru noi toți.

Șeful ANAF a făcut astăzi 2 anunțuri importante și anume că de la data de 1 iulie persoanele fizice vor fi controlate mai dur și se vor uita mai mult la persoanele care au averi ceva mai mari.

Și pe litoral vor fi făcute controale de la data de 1 iulie. Așadar, atenție comercianților de acolo.

Hai să vedem de unde ideea acest aceasta a ANAF-ului de a controla acum persoanele fizice. Păi ei ne spun foarte clar că au făcut o analiză până la urmă, o analiză care s-a desfășurat pe parcursul a 3 ani - 2016 - 2019.

Nu s-a uitat pentru 2020 și nici pentru 2021, pentru că abia acum se depun declarațiile fiscale pentru 2021 și au analizat undeva la 20 de milioane de CNP-uri.

Au descoperit că o sumă de 561.000 de persoane, din aceste 20 de milioane de persoane, deci o sumă infimă, au făcut o evaziune în valoare de 20 de miliarde de euro, adică echivalentul a 104 miliarde de lei.

Faptele de evaziune fiscală, foarte important, se prescriu în termen de 5 ani, deci ANAF nu se va putea uita la fapte de evaziune fiscală petrecute, de exemplu, în 2010.

Totuși, cei de la ANAF își propun ca aceste controale să se desfășoare în maximum 60 de zile pentru o persoană fizică, deși acum există o durată maximă de control de 270 de zile.

Totuși, lungul drum de la promisiuni la fapte există, pentru că direcția care ar trebui să verifice persoanele fizice a fost înființată în urmă cu 12 ani, iar în 10 ani a emis doar 650 de decizii de impunere, cu o medie de 100.000 de euro, sumă care practic se impozitează.

Așadar, s-ar putea ca de luni încolo să vedem la ANAF cozi, pentru că vor fi oameni care să meargă să-și declare toate veniturile.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web