În cazul în care ai așa ceva în locuința ta, poate că ar trebui să începi să fii un pic mai atent, de acum încolo, întrucât riști o amendă care poate să bifeze suma de 5.000 de lei, dar și mai mult, dacă nu respecți regulile.
Așadar, dacă ai o fosă septică (sistem individual de epurare) în curte, ai obligația de a anunța autoritățile și de a te înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.
Termenul legal în care te poți înscrie este de 120 de zile
Conform Hotărârii de Guvern nr. 714, toți cei care dețin o fosă septică trebuie să se înscrie în registrul menționat anterior în maxim 120 de la conectarea acesteia.
Dacă deja aveai fosa septică în momentul în care legea a intrat în vigoare, termenul este de 180 de zile de la promulgare.
Dacă alegi să nu te conformezi legii, riști să scoți din buzunar bani buni, de vreme ce amenda este între 5.000 de lei și 10.000 de lei.
Spre exemplu, locuitorii din Timișoara au primit termen limită să se pună în legalitate până la data de 30 octombrie 2022.
„Art. 2. – La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează și se aprobă o analiză a situației la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește zonele:
a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;
b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înființare, organizare, gestiune și funcționare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unității administrativ-teritoriale;
c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate.
Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.“