Odată cu începerea conflictului din Ucraina, polițiștii de imigrări sunt în continuare în permanentă legătură cu partenerii instituționali, în vederea identificării și implementării celor mai bune decizii în funcție de dinamica situației.
De la începerea conflictului din Ucraina și până astăzi, 4.399 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceștia beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.
Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 39,3 %.
De asemenea, din data de 18 martie a.c. și până în prezent au fost emise 118.493 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 409 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
Protecția temporară este o măsură excepțională a Uniunii Europene menită să asigure o protecție imediată și temporară persoanelor ce fug din calea conflictului din Ucraina. Acest lucru îți oferă anumite drepturi, printre care un permis de ședere, acces la piața muncii, asistență medicală și acces la educație pentru copii. Înregistrarea protecției temporare este o procedură simplă și rapidă.