De miercuri, 15 martie, vom ști exact ce și cât mâncăm atunci când ieșim în oraș. Restaurantele sunt obligate să afișeze în meniu, pe lângă ingrediente, și cantitatea de grăsimi, acizi, sare, proteine sau aditivi, potrivit unui ordin al ANPC.
Noile reguli vizează și fast-food-urile sau cantinele, iar informațiile vor fi afișate și în meniurile virtuale.
Ce trebuie să conțină meniul
Meniuri cu calorii specificate.
Declarația nutrițională:
-grăsimi,
-acizi grași
-acizi saturați
-glucide
-zaharuri
-proteine
-sare.
Aditivi utilizați:
-conservanți
-coloranți
-stabilizatori
-emulsificatori
-E-uri.
Marius Vatră, managerul unui restaurant: „Practic introduci fiecare ingredient, e o bază de date unde se găsesc multe ingrediente. Se introduce fiecare reţetă și acel calculator își face treaba."
Informațiile sunt de mare ajutor, mai ales în cazul persoanelor care țin diete ori au alergii la anumite alimente.
Horia Constantinescu, președintele ANPC: „Vom verifica inclusiv respectarea acestui ordin, dar și a regulamentului european care vorbește despre menționarea obligatorie a alergenilor și a ingredientelor în produsele alimentare. Vom aplica avertismente o perioadă bună de timp."
Aceste schimbări intră în vigoare de miercuri.