Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin vor avea noi obligații, potrivit schimbărilor aduse legii. Aceste modificări au fost făcute încă din 10 iunie, iar polițiștii au amendat deja primele persoane.
Cei care nu locuiesc la adresa din buletin riscă amenzi
Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au noi obligații și riscă amenzi. Legea a fost recent schimbată iar prevederile cele noi sunt în mare parte necunoscute publicului.
Noile prevederi au intrat în vigoare în vara anului 2023. Nu sunt mulți cei care au știut despre ele, de aceea poliția i-a luat prin surprindere când s-a prezentat chiar la ei la ușă!
Mai precis, noile prevederi referitoare la adresa din cartea de identitate sunt valabile încă din 10 iunie 2023.
Noua lege anunță că cei care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin au obligația de a-și face mutația către domiciliul real în termen de 15 zile.
Totodată, îi obligă să semneze un contract de comodat sau de închiriere. Acesta trebuie semnat cu proprietarul imobilului în care locuiesc, de fapt.
„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, aflăm din Legea 162/2023, OUG 97/2005, modificată la 10 iunie 2023.
Cei care nu respectă noile prevederi, riscă amenzi de 40-80 de lei
Surprinzător, amenzile nu sunt mari pentru cei care încalcă legea. Nerespectarea acestor reguli implică amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.
Legea impune, de asemenea, obligația de a solicita eliberarea unui nou act de identitate în termen de 15 zile în cazul schimbării domiciliului. Aceasta este o nouă situație în care apare această obligație. O alta este cea referitoare la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.
În plus, de-acum, nu se mai vorbește de mutarea la o adresă, ci de locuirea la alte adrese decât cea din actul de identitate. Pe lângă această schimbare, din 10 iunie, la aceeași adresă se mai pot înregistra, cu domiciliul sau reședința, cel mult zece persoane.
Totodată, de-acum, gazdele celor ce n-au înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv vor trebui să-i însoțească la autorități, pentru a-i lua în spațiu.
Anumite voci susțin că este este imposibil să îți schimbi adresa. Mai ales dacă nu ai o proprietate pe numele tău. Și chiar dacă ai – e un coșmar birocratic sa îți schimbi domiciliul.