Dorohoi News Logo

Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România?

ora

România va trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. Acest lucru înseamnă că ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, însemnând că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Prin urmare, noaptea va fi mai lungă cu o oră. În plus, cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore, va fi duminică, 29 octombrie 2023.

Sistemul orei de iarnă și de vară este o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. Ora de iarnă este deci momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC. Ora de iarnă este considerată, de fapt, ora standard.

Ora de vară a fost instituită permanent, în România începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. 

În prezent, toate statele din Europa schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web