Dorohoi News Logo

Ședință extraordinară a Senatului pentru adoptarea ordonanțelor de urgență în vederea detensionării protestelor transportatorilor și agricultorilor

Plen

Senatul României a fost convocat, luni, 22 ianuarie 2024, în sesiune extraordinară, pentru aprobarea Ordonanțelor de Urgență adoptate de Guvern în data de 17 ianuarie. 

Prin această măsură, Guvernul urmărește detensionarea conflictului social declanșat de transportatori și agricultori.

Dintre măsurile care vor fi adoptate astăzi, amintim pe cele privitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen și echivalarea de permiselor de conducere pentru circulația pe drumurile publice. 

Ordonanţele de urgenţă au fost aprobate de Guvern în timpul vacanţei parlamentare, iar legea spune că Parlamentul trebuie convocat în termen de cinci zile pentru a le transforma în legi.

Potrivit noilor prevederi ce vor fi adoptate, posesorilor de permise categoria B vor putea conduce şi tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h, pe drumurile publice.

În plus, vehiculele lente, respectiv cele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h, vor fi exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică.

Totodată, este amânată până la data de 1 iunie 2024, măsura de accizare a motorinei și kerosenului, prin care cei doi combustibili trebuie să aibă același marcaj fiscal.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web