Dorohoi News Logo

Document obligatoriu de astăzi, 1 februarie. Profesorii trebuie să completeze declarația

declaratie-fara-meditatii

Document obligatoriu de astăzi, 1 februarie. Profesorii vor fi obligați să declare că nu acordă meditaţii contra cost elevilor de la clasele unde predau. Măsura intră în vigoare de astăzi, 1 februarie.

Trebuie să completeze declarația
Profesorii vor fi nevoiţi să declare în fiecare an, în scris, pe propria răspundere, că nu fac meditaţii contra cost cu elevii de la clasele unde predau. Altfel, vor intra sub incidența Codului penal pentru falsul în declaraţii.  Asta, cu toate că noua lege a Educației interzice expres acest lucru profesorilor.

Începând cu 1 februarie, intră în vigoare ordinul care aprobă Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare. Acest ordin se referă în special la declarațiile pe care profesorii trebuie să le completeze. Ei trebuie să arate expres că nu desfășoară activități de meditație contra cost cu elevii din clasele în care predau.

Care sunt sancțiunile care pot fi aplicate profesorilor
Conform legislației din învățământul preuniversitar, oferirea meditațiilor elevilor din propria clasă este considerată o abatere disciplinară. Aceasta poate atrage mai multe sancțiuni/ Ele încep de la avertisment scris și până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

De asemenea, profesorii sunt obligați să declare în scris, că nu oferă meditații contra cost elevilor din propria clasă. Aceasta este noua prevedere conform ordinului nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024. În caz contrar, ar putea fi sancționați conform prevederilor Codului Penal pentru fals în declarații. Fapta este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă. Potrivit legii, cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată. Capitolul II Răspunderea disciplinară, cu modificările și completările ulterioare.

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, Laviniu Adrian Lăcustă, consideră această declarație de interese drept abuzivă. Lăcustă a subliniat că legea deja interzice meditațiile la clasă. El spune că introducerea declarației presupune o lipsă de încredere în profesori.

„Această declaraţie este, din punctul nostru de vedere, una abuzivă, care pleacă de la nişte premise false. Sunt persoane care consideră că este o nedreptate, un abuz care pleacă de la prezumţia de rea-credinţă a cadrelor didactice şi nu de la prezumţia de bună-credinţă sau de nevinovăţie, aşa cum ar fi normal”, a declarat Laviniu Lăcustă, pentru ziaruldeiasi.ro.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web