În societatea modernă, 14 februarie este ziua în care îndrăgostiții sărbătoresc iubirea. Această sărbătoare are originii vechi, încă din antichitate, între secolele III-IV, în perioada 13-18 februarie romanii sărbătoreau Parentalia şi Feralia, zilele purificării. Tot la romani, ziua de 13 februarie era ziua dedicată păcii, iubirii şi familiei, iar ziua de 15 februarie era sărbătorită zeița Iuno-Februata, patroana căsătoriei.
Ulterior, aceste sărbători păgâne au fost creștinate în Biserică. Prima dată oficială a Sfântului Valentin a fost declarată de Papa Gelasius în 496. Biserica Catolică recunoaşte cel puţin trei sfinţi martiri care poartă numele de Valentin.
În Evul Mediu, Poetul Geoffrey Chaucer, a fost primul care a făcut legătura între Sfântul Valentin și sentimentul de dragoste. Acest obicei s-a răspândit în întreaga Europă.
În perioada contemporană, Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește prin trimiterea de mesaje de dragoste și oferirea de mici daruri. Unii oameni obișnuiesc, în Ziua de Sfântul Valentin, să ia masa în oraș, să meargă la cinema sau să plece într-o vacanță scurtă, de câteva zile, cel mai probabil la sfârșit de săptămână.
După 1990, românii au început și ei să sărbătorească această zi, atrași de dinamica cu care aceasta este marcată în țările din Occident. În folclorul românesc există o sărbătoare autohtonă a iubirii, Dragobetele, sărbătorită pe 24 februarie.