Dorohoi News Logo

Deficit alarmant de soldați în Armata Română. Numai în ultimii doi ani, 13.000 de angajați au părăsit sistemul

Armata

Potrivit StirileProTV, de la începutul anului 2022 până în prezent, Ministerul Apărării Naționale a rămas fără peste 13.000 de angajați, astfel că „trecerile în rezervă au fost prin demisie (48%), prin reducerea vârstei standard de pensionare (39%), prin clasări medicale (11%) și datorate altor situații (2%)".

Domeniul militar rămâne unul neatractiv pentru tineri, în condițiile în care salariul net al unui soldat se situează între 2439 de lei și 4126 de lei. 

Totodată, într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale se specifică faptul că „din studiile efectuate la nivelul instituției militare, a rezultat că printre principalele cauze ale demisiilor se află temerea privind posibilitatea înăspririi cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei - personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor situați în partea inferioară și medie a carierei)".

Din aceste considerente, marți, 13 februarie 2024, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a scos la concurs 5.093 de posturi de soldați și gradați profesioniști.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web