Dorohoi News Logo

Vouchere pentru cei care stau la curte! Cine poate primi 10.000 de lei de la stat

1

Programul Rabla pentru sobe a intrat în linie dreaptă, iar Guvernul speră să-l inaugureze în această primăvară, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a afirmat că programul „Rabla pentru sobe” avansează conform planului și se estimează că va fi lansat în primăvară, conform declarațiilor sale de joi, la încheierea ședinței de Guvern.

„Am avut marţi, 27 februarie, o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului. Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă.

Programul este în linie dreaptă. Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul. Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a spus Fechet.

La mijlocul lunii ianuarie, miercuri, ministrul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a Ghidului de finanțare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe”.

Acest program, care vizează sprijinul acordat pentru achiziționarea de aparate destinate încălzirii locuințelor, dispune de un buget de 500 de milioane de lei. El se adresează rezidenților din comunele situate în 27 de județe, conform prevederilor Legii montane nr. 197/2018.

Plafonul ajutorului este de 10 mii de lei cu TVA
Conform programului, beneficiarii vor primi finanțare în proporție de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. Dar nu mai mult de 10.000 de lei, TVA inclus, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie.

Aparatele destinate încălzirii locuințelor pot folosi ca combustibil lemnul pentru foc, peleții sau brichetele. În cadrul programului sunt acceptate inclusiv termosobele, șemineele și termoșemineele care respectă standardele stabilite în Directiva EcoDesign. Acestea sunt putere nominală între 8 kW și 35 kW și randament minim de 80%. Dar și emisii de particule (PM) sub 40 mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc și emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.

Primăriile au posibilitatea să se înscrie în program prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). După ce lista primăriilor acceptate în program este publicată, oricine dorește să înlocuiască o sobă veche sau să achiziționeze o sobă modernă poate să se înregistreze direct în platforma informatică furnizată de AFM. Asta în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Ulterior, fiecare solicitant înregistrat va primi un voucher ce poate fi folosit pentru achiziționarea noii sobe.

În cadrul unei sesiuni de înregistrare, un solicitant poate trimite o singură cerere de participare.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web