Ministerul de Interne propune modificarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice. Se are în vedere introducerea de noi categorii de permise, mai multe analize medicale. De asemenea introducerea duplicatului pentru permisele de conducere şi examen pentru conducătorii de mopede.
Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice, începând de astăzi, proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Proiectul de lege supus dezbaterii publice prevede introducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor, ceea ce îi va oblige pe posesorii acestora să suţină examene pentru obţinerea permiselor.
Totodată, se introduc norme care condiţionează prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.
Proiectul instituie şi norme referitoare la echivalări între categorii şi subcategorii de permise de conducere.
De asemenea, actul prevede introducerea DUPLICATULUI permisului de conducere în cazul schimbării numelui, pierderii, furtului ori al deteriorării permiselor de conducere. Duplicatul se eliberează cu aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit şi nu cu o nouă perioadă de valabilitate atribuită oricărui document nou eliberat. Se elimină, astfel, posibilitatea obţinerii unei noi perioade de valabilitate de 10 ani în condiţiile în care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine cu câteva luni, săptămâni sau chiar zile înainte de expirarea valabilităţii documentului in uz, scrie evz.ro.
O altă problem[ suspusă dezbaterii publice este obligativitatea efectuării examinării medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă. În aceste condiţii, eliberarea unui document cu o nouă perioadă de valabilitate administrativă este condiţionată de obligativitatea efectuării verificării medicale periodice pentru categoria / categoriile de permis deţinute. Se exclude posibilitatea obţinerii unui nou permis valid pentru o nouă perioadă de valabilitate administrativă de 10 ani, fără efectuarea verificării medicale periodice, în condiţiile în care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine cu câteva luni, săptămâni sau chiar zile înainte de expirarea valabilităţii documentului în uz.
Introducerea a două noi categorii ale permisului de conducere
Următoarele categorii sunt introduce în acest proiect-
- categoria „AM”, destinată conducerii mopedelor şi tuturor vehiculelor asimilitate acestora. Practic, de la 19.01.2013, numai bicicletele vor mai putea fi conduse pe drumurile publice fără permis de conducere.
- categoria A2, destinată conducerii motocicletelor ale căror perfomanţe şi caracteristici tehnice se situează între actuala subcategorie „A1” (viitoarea categorie „A1”) şi categoria „A”. Astfel, se completează, la un nivel superior al siguranţei rutiere, principiul accesului progresiv de la o categorie inferioară la cea imediat superioară acesteia;
O altă propunere este mărirea limitei de vârstă pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D şi DE, de la 21 la 24 ani.
Revizuirea perioadei de valabilitate administrativă pentru categoriile permisului de conducere, astfel:
- 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
- 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE.
Reducerea perioadei de valabilitate administrativă pentru categoriile destinate „şoferilor profesionişti” are în vedere supunerea acestora, la intervale mai scurte de timp, la verificări suplimentare (medicale, psihologice, profesionale etc.). (DorohoiNews.ro)