Dorohoi News Logo

Guvernul vrea acces nelimitat la datele noastre personale

Guvernul vrea acces nelimitat la datele noastre personale

Ministerul Comunicaţiilor lansează spre consultare publică proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronic

Proiectul de act normativ urmăreşte reglementarea condiţiilor  în care furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice  reţin anumite date ale utilizatorilor. Cu alte cuvinte, operatorii de telefonie şi furnizorii de servicii de internet vor stoca timp de şase luni, datele de identificare a clienţilor şi a destinatarilor, indiferent dacă este vorba despre convorbiri telefonice sau e-mail-uri.
Aceste date ar putea fi folosite de  către autorităţi în cadrul cercetării, descoperirii şi urmăririi infracţiunilor grave,  spun oficialii Ministerului Comunicaţiilor. Proiectul de lege precizează că reglementările nu se referă la conţinutul mesajelor

Ce tipuri de date se reţin
-date necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;
-date necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări;
-date necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării;
-date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
-date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
-date necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.

"Dată fiind importanţa datelor de trafic şi localizare pentru cercetarea, descoperirea şi urmărirea penală a infracţiunilor, după cum s-a demonstrat prin cercetări şi experienţa practică a mai multor state membre, la nivel european s-a simţit nevoia de a se asigura că datele generate sau prelucrate în cursul furnizării serviciilor de comunicaţii, sunt păstrate pentru o anumită perioadă, de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii", se arată în comunicat.

În data de 15 martie 2006 a fost adoptată Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii şi de modificare a Directivei 2002/58/CE.

Această directivă prevede obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 şi 24 de luni, sub rezerva condiţiilor prevăzute de directivă şi a avut ca termen limită de transpunere data de 15 septembrie 2007.

Parlamentul României a adoptat la 18 noiembrie 2008 Legea nr. 298 privind reţinerea datelor, precum şi pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Ulterior, la data de 8 octombrie 2009, Curtea Constituţională a României a constatat, prin decizia nr. 1258, că dispoziţiile Legii nr. 298/2008 sunt neconstituţionale, legea fiind abrogată.

Promovarea prezentului act normativ vizează, pe de o parte implementarea Directivei 2006/24/CE, dar şi conformitatea cu prevederile deciziei Curţii Constituţionale din România nr. 1258 din 8 octombrie 2009. (DorohoiNews.ro)

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web