O decizie CNA publicată recent în Monitorul Oficial interzice ştirile cu omoruri. Specialiştii media şi TV spun că decizia CNA este bine-venită, iar televiziunile pot face ratinguri şi cu programe „curate“, fără imagini cu omoruri, sinucideri ori mutilări.
Crime, omoruri, violuri, cam toată „esenţa" renumitelor ştiri de la ora 17.00, de la Pro TV, sunt în pericol de dispariţie din cauza unei decizii CNA, ce a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Mai precis, decizia spune că între orele 6.00 şi 22.00 nu pot fi difuzate ştiri care conţin „descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte".
Şeful programelor de la Kanal D, Fatih Salis, este de părere că hotărârea CNA va face ca ştirile să fie lipsite de emoţie şi nu vor mai putea transmite „puterea exemplului" „Ştirile Kanal D sunt emoţionale, transmit o stare, prezintă o experienţă şi arată modele pozitive sau negative. O dată cu punerea în aplicare a hotărârii CNA, ştirile pe care le vom face nu vor mai transmite mesajul în mod direct, vor fi lipsite de emoţie, vor fi strict informative", a declarat reprezentantul Kanal D. Conducerea Antenei 1 a declarat că va respecta hotărârea CNA. Reprezentanţii Pro TV nu au răspuns solicitării „Adevărul" până la închiderea ediţiei.
Televiziunile pot face rating şi altfel
Contactat de „Adevărul", analistul media Iulian Comanescu spune că predilecţia redacţiilor de ştiri din televiziuni pentru tot felul de lucruri mizerabile e unul din cele mai sancţionabile lucruri. „Spunem că nu merg decât crimele şi violurile, dar nimeni n-a încercat consecvent altceva. Poate că această decizie dură şi discutabilă a CNA va impune nişte limite în care oamenii de decizie din televiziuni să fie obligaţi să presteze un jurnalism mai normal", e de părere Comanescu. El crede că şi altfel de programe pot face audienţe în România, scrie adevarul.ro.
Cele mai mari ratinguri din acest an au fost atinse de „Românii au talent" (Pro TV), iar toamna aceasta se anunţă formate asemănătoare - „X Factor" (Antena 1) şi „Vocea României" (Pro TV). „Pro TV îşi permite la ora 19.00 câte-un pachet de ştiri curate, despre lucruri importante, politice sau economice, cu care dă lecţii en passant televiziunilor de ştiri, despre modul cum ar trebui abordaţi politicienii şi instituţiile", a încheiat Comanescu.
La rândul său, realizatorul TV şi scriitorul Stelian Tănase spune că această decizie este bine-venită. „Nu cred că trebuia să intervină CNA-ul, ci să pornească acest lucru chiar de la televiziuni. Nu poţi pune o ştire că la Lehliu a fost găsită o fată violată cu o ştire despre o cădere de guvern sau despre o creştere a ratei şomajului", a declarat Stelian Tănase. (DorohoiNews.ro)