Condiţia este ca firmele să achite un sfert în avans, după modelul băncilor.
Firmele vor avea posibilitatea să opteze între plata trimestrială sau anuală a impozitului pe profit, în ultimul caz fiind necesare plăţi anticipate în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, potrivit unui proiect de ordonanţă care modifică Codul Fiscal. În prezent, aceas-tă opţiune este posibilă doar în cazul instituţiilor bancare. În ceea ce priveşte sistemul de plată trimestrial, firmele vor determina profitul datorat luând în calcul veniturile şi cheltuielile, precum şi celelalte elemente de ajustare a bazei impozabile, înregistrate efectiv în fiecare trimestru.
Sistemul de calcul, declarare şi plată a impozitului pe profit de către organizaţiile nonprofit şi de contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură nu se modifică, aceaste categorii de contribuabili aplicând în continuare sistemul anual de plată a impozitului pe profit, fără efectuarea de plăţi anticipate.
Impozit pe diurnele de la stat
Statul va impozita cheltuielile în exces cu diurnele acordate angajaţilor din instituţiile publice care sunt delegaţi sau detaşaţi în altă localitate în interesul serviciului şi va deduce integral aceste cheltuieli pentru veniturile din activităţi independente, potrivit unui proiect de ordonanţă.
Nivelul legal pentru cheltuielile cu indemnizaţiile pentru personalul din instituţiile publice va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, iar baza de impozitare va fi extinsă pentru partea care depăşeşte această limită, se arată în nota de fundamentare a proiectului care aduce modificări Codului Fiscal.
În prezent, la determinarea venitului net anual din activităţi independente este deductibilă cheltuiala în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice.
Premierul Emil Boc a declarat recent că „niciun leu" nu va fi tăiat din ceea ce este achitat în prezent, urmând însă ca, prin legea bugetului pe 2012 şi în funcţie de evoluţia pieţelor internaţionale, să fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor.
Răsturnare legislativă la proprietăţi
Guvernul va menţine şi anul viitor impozitul majorat pentru persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri, prevederile fiind incluse într-un proiect de ordonanţă, elaborat de Ministerul Finanţelor după ce au fost abrogate printr-o lege aprobată la jumătatea anului în Parlament. „Având în vedere limitarea în timp a aplicabilităţii prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, ca urmare a adoptării Legii nr. 88/2011, se propune menţinerea şi după data de 31 decembrie 2011 a cadrului legal actual de impozitare pentru persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri şi pentru mijloacele de transport", se arată în nota de fundamentare a proiectului, care aduce modificări Codului Fiscal.
Guvernul a decis la jumătatea anului trecut ca persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65%, 150% şi 300%, în funcţie de numărul caselor deţinute, mai mari comparativ cu impunerile anterioare. Astfel, impozitul a fost majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu. (DorohoiNews.ro)