Românii care au maşini cu numere de Bulgaria, radiate în ţara vecină, vor fi toleraţi să circule doar 90 de zile pe an, după care vor fi obligaţi să intre în legalitate şi să achite taxele.
Maşinile cu numere de Bulgaria pentru care nu se plătesc taxe în România, dar nici în ţara vecină, ar putea să intre în legalitate în urma unei propuneri a poliţiştilor de la Rutieră. Şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Lucian Diniţă, a declarat, ieri, pentru "Evenimentul Zilei", că aceste maşini înmatriculate în ţara vecină ar putea circula în ţară doar 90 de zile pe an.
Deocamdată, aceasta este doar o propunere a oamenilor legii. Dacă va fi aprobată, va putea fi aplicată pentru maşinile denumite de poliţişti "fantomă", pentru că nu figurează nici în calculatoarele poliţiştilor Bulgari, dar nici ale celor din România.
Cum ajung în ilegalitate
"Am căutat soluţii pentru maşinile pentru care nu se plătesc taxe nici la noi, nici în Bulgaria. Mai exact, pentru acelea care au fost luate din Bulgaria în urma unui act încheiat la notariat, dar nu de vânzare-cumpărare, ci de împrumut, cu ajutorul căruia poate folosi maşina", a precizat comisarul-şef Diniţă. El a mai explicat că problema apare după ce proprietarul merge la autorităţile din ţara vecină şi face o cerere de radiere a acesteia, pentru a fi scutit de taxe. Dar nici şoferul din România care foloseşte maşina în continuare nu le mai achită.
"Pentru aceştia vom propune ca termenul limită în care să folosească maşina în România să fie de 90 de zile, după care să le luam certificatul şi plăcuţa de înmatriculareşi să le trimitem în ţara vecină", a mai spus şeful de la Rutieră. Interesul autorităţilor din Bulgaria pentru aceste maşini a fost adus la cunoştinţa celor din România încă de anul trecut.
Atunci se căutau 6.000 de astfel de autoturisme pentru care nu sau mai încasat taxele aferente. Tot de atunci s-au organizat numeroase acţiuni în comun, în acest scop, mai ales pentru a-i familiariza pe agenţii de circulaţie români cu cititul actelor de înmatriculare ale maşinilor cu numere bulgăreşti. Dar şi poliţiştii de la noi manifestă acelaşi interes pentru a lămuri această situaţie, în special pentru cazurile în care şoferii acestor maşini ar putea fi implicaţi în accidente de circulaţie.
Peste 18.000 de maşini din Bulgaria
În evidenţele Poliţiei Rutiere de la noi, în România ar exista 18.735 de maşini cu numere de Bulgaria. Iar contabilizarea acestora s-a făcut în urma aceloraşi acţiuni organizate de poliţiştii români şi bulgari, desfăşurate săptămânal, începând cu luna iulie a acestui an. "Am organizat aceste acţiuni cu bulgarii în special în judeţele Dolj, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa", a mai precizat, pentru EVZ, comisarul şef Diniţă.
6.000 de maşini cu numere de Bulgaria
au căutat, anul trecut, în România, autorităţile vecine
ÎN LEGALITATE
743 de maşini înmatriculate anul acesta
În cursul anului 2010, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Ministerul de Interne a primit cereri pentru înmatricularea a 632 de autoturisme provenite din Bulgaria, iar în cursul acestui an -743. Numărul mai mare de autovehicule cu numere de Bulgaria care a intrat în legalitate în acest an a fost pus şi pe seama repetatelor acţiuni ale poliţiştilor de la Rutieră, organizate în colaborare cu autorităţile din ţara vecină. Scopul a fost acela de a crea o bază de date comună româno- bulgară.
Poliţiştii spun că maşinile radiate în ţara vecină şi care nu sunt înregistrate la noi nu au o poliţă de asigurare valabilă şi reprezintă un pericol pentru cetăţenii ţării noastre prin faptul că proprietarul nu figurează în baza de date a poliţiei. Astfel, acesta poate comite infracţiuni fără grija unor consecinţe legale în cazul în care nu este prins pe loc. (DorohoiNews.ro)