Antreprenorii pot lua o serie de masuri pentru consolidarea afacerilor, independent de constrangerile exterioare. Vezi mai jos sfaturi pentru companii care pot proteja afacerile de asa zisele furtuni externe.
Incepand cu luna octombrie a acestui an va intra in vigoare noul Cod Civil.
In acest act exista o serie de prevederi care pot influenta direct si decisiv relatiile comerciale dintre doua societati. Un exemplu in acest sens este reglementarea impreviziunii si a efectelor ei prin contracte. Conform art. 1271 din noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009 republicata), partile trebuie sa isi execute obligatiile asumate printr-un contract chiar daca executarea lor a devenit mai oneroasa, fie datorita cresterii costurilor executarii propriei obligatii, fie datorita scaderii valorii contraprestatiei.
„Exista, insa, reglementata prin noul Cod Civil, ca exceptie, impreviziunea, care permite solicitarea in instanta, fie a adaptarii contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, fie a incetarii contractului, daca executarea contractului devine excesiv de oneroasa datorita unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei. Impreviziunea, ca o cauza de adaptare a unui contract sau de incetare a lui, nu poate fi invocata decat in anumite conditii, iar o clauza contractuala prin care debitorul obligatiei si-a asumat riscul schimbarii imprejurarilor exclude posibilitatea invocarii impreviziunii in instanta”, precizeaza Beatrice Onica-Jarka, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii.
Si aceasta nu este singura modificare din noul Cod Civil care va afecta relatiile dintre doua societati. Din acest motiv, avocata recomanda mai mare atentie in redactarea contractelor si in abordarea juridica a relatiilor comerciale intre societati. (DorohoiNews.ro)