Femeia de la tară nu are vârstă, nu i se mai citește pe chip, cred că o ascunde în suflet. Unele dintre ele trăiesc greu , dar nu se sperie. Suferința le călește, cumva. Femeile de la ţară sunt într-un fel anume, par că ştiu tot secretul universului prin prisma orizontului lor rural uneori destul de limitat.
Femeia de la ţară e mereu încărcată cu poveri pe cap sau în spate. Ea are în palme mari taine, reguli simple, puternice. Pe 15 octombrie este Ziua Internationala a Femeilor din Mediul Rural. Cu ocazia acestei zile tinerii liberali vor merge duminica, 14 octombrie, in cateva sate din judetul Botosani pentru a imparti flori acestor fiinte care par uitate de timp, dar care de fapt au pacalit timpul, imblanzind-ul.
Deşi nu obişnuieşte să primească, femeia „de la tara” merită o floare. Chiar daca in grădinița ei, din fața casei, are flori pentru toți cei care-i trec pragul. Recunoștința unora îi lipsește. Tineretul National Liberal din Botosani vrea sa le transmita femeilor din mediul rural respectul lor. Dar si faptul ca nu au uitat ca radacinile oricarui orasean ajung undeva in vatra unui sat, acolo unde o bunica sau o strabunica, candva, zilnic, a copt paine pentru o familie numeroasa. Si tot in aceasta zi trebuie sa ne amintim ca “vesnicia s-a nascut la sat”.
Un inceput BUN, vremurilor ce vor veni
Sfantul Stelian, cunoscut indeobste ca ocrotitor al pruncilor, intru toate era curat si plin de dragoste. Acesta este sentimentul intalnirii de astazi, gazda fiindu-ne Liceul Tehnologic Special “Sf. Stelian” din Botosani.
Cu destul de multe emotii am pasit astazi pragul unui nou coltisor de lume, stiind ca rolul meu, pentru multi dintre cei prezenti era mai putin obisnuit. In general, persoanele cu deficiente fizice severe sunt doar “beneficiari” ai proiectelor. Prin voia lui Dumnezeu, mereu exista un revers al medaliei… Orice limitare a trupului este echilibrata de o “arma” personala compensatorie. “Arma” o constituie aptitudinea, inclinatia fiecarui tanar cu deficiente, iar misiunea descoperirii si perfectionarii acesteia o are in primul rand parintele – Asistent Personal, dar si cei care prin natura profesiei alese pot calauzi spre performanta elevii porniti in viata, teoretic, fara nici o sansa.
Deloc intamplator, scopul actiunii a urmarit concentrarea atentiei intr-un sens opus celui impamantenit – adica spre: ABILITATILE personale, ignorandu-se constient prefixul “diz”. Actiunea a fost centrata pe vizionarea proiectiei, intitulata sugestiv “Visul unui inger”, ilustrand “viata ca o drama”, traita pe aceiasi scena de persoane cu si fara dizabilitati.
Originalitate, emotii puternice, gingasie, dorinta de implicare in acordarea egalitatii de sanse, bucuria ca exista modalitati de valorificare a potentialului persoanelor cu diz-ABILITATI, prietenie, solidaritate, intelegere, speranta, credinta … – sunt impresii consemnate de participantii la eveniment.
Cu siguranta, imaginile prezentate, gandurile asternute in brosura ce a fost oferita, precum si precizarile persoanelor prezente, cu care Asociatia IHTIS colaboreaza in acest proiect, au pus inceput bun unor noi proiecte de viitor.
Sincere multumiri celor prezenti si aleasa recunostinta reprezentantilor institutiilor partenere, care au facut posibila aceasta zi: APC Europe Direct, Asociatia Invatatorilor Botosani si Liceul Tehnologic “Sf. Stelian” Botosani.