USL dorește, prin programul de guvernare "România Puternică", ce va fi prezentat joi, întroducerea mesei calde pentru elevii din ciclul primar, indexarea pensiilor cu rata inflației, realizarea a 50.000 de locuri noi în grădinițe și creșe, dar și campusuri școlare în mediul rural.
Programul de guvernare a USL "România Puternică" prevede compensarea medicamentelor în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1000 de RON, dar și subvenționarea accesului la internet pentru unitățile de învățământ din
zonele rurale.
De asemenea, în programul de guvernare se precizează că pentru achiziționarea de manuale se dorește o "subvenționare de 10-15% de către studenți și elevi. Subvenția va fi susținută din Fondul Social European (FSE) și/sau de la bugetul de stat". Mai mult, USL dorește introducerea programului "Masă caldă" pentru elevii din ciclul primar.
"Demarăm proiectul campusuri școlare și licee în mediul rural care să asigure copiilor de pe o rază de până la 15 Km
servicii de educație până la nivel liceal, burse, cămin, cantină și/sau transport zilnic (reluarea proiectului microbuzelor școlare), după caz, bază sportivă și locuințe pentru cadrele didactice", se mai arată în programul de guvernare USL.
USL vizează, potrivit programului de guvernare, realizarea a 50.000 de locuri noi în grădinițe și creșe până în 2016, mai mult, Uniunea va implementa un sistem de deduceri fiscale pentru medici și cadre didactice, "în vederea stimulării rămânerii în
sistem a resursei umane de calitate". Totodată, Uniunea susţine programul "Şcoală după şcoală".
De asemenea, USL dorește indexarea pensiilor cu rata inflației și dorește multiplicarea resurselor de venit pentru bătrânețe prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale prin susținerea veniturilor pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.
Uniunea mai promite și modernizarea sistemului asistenței sociale "prin transformarea acestuia dintr‐un sistem pasiv în unul proactiv de susținere a familiei prin schimbarea accentului de pe asistența acordată individului pe construirea măsurilor de protecție socială în jurul protecției familiei".
USL vizează întărirea coeziunii și incluziunii sociale "prin politici de reducere a sărăciei, pentru 580.000 persoane, până în anul 2020" și aplicarea conceptului european de "economie socială" pentru creșterea ratei de ocupare a persoanelor provenind din grupurile defavorizate, inclusiv a minorității rome.
Uniunea Social- Liberală punctează că va exista o definire clară a categoriilor vulnerabile care au nevoie de ajutor suplimentar pentru plata facturii la energie și "liberalizarea pieței de energie electrică și gaz natural pentru categoriile de consumatori care pot plăti prețul pieței".
De asemenea, USL vrea să reformeze sistemul de asistență socială în baza a două principii: "proximitatea (sprijinul merge cât mai aproape de beneficiar și reciprocitatea (ajutorul social este condiționat de participarea la anumite activități ale comunității)".
Uniunea își propune dezvoltarea serviciilor sociale pentru "îngrijirea copiilor și a persoanelor dependente de familie și sprijină munca la domiciliu.