Un mare scandal electoral a izbucnit cu trei zile înainte de terminarea campaniei. În mai multe localităţi din Colegiul Flămânzi s-au împărţit materiale electorale prin care deputatul Neculai Rebenciuc şi unii primari îndemnau cetăţenii ca duminică, la alegerile parlamentare, să-l voteze pe acesta la Camera Deputaţilor, iar la Senat nu pe candidatul Alianţei România Dreaptă, Bogdan Vâscu, ci pe Doina Federovici de la USL.
USL-iştii botoşăneni susţin că astfel de materiale s-au dsitribuit la Frumuşica, Vorona şi Călăraşi. Deşi electoratul este îndemnat să le voteze propriul candidat la Senat, USL-iştii sunt profund nemulţumiţi de cele întâmplate. Doina Elena Federovici a depus plângere la Poliţie şi pregăteşte un proces civil în care promite să ceară daune morale. „Nu permit nimănui să se folosească de imaginea mea, cu atât mai puţin să fie folosită în campania electorală”, a declarat Doina Elena Federovici.
Vezi plângerea depusă de Doina Elena Federovici, candidatul USL pentru funcția de senator în Colegiul 1 Dorohoi-Flămânzi
DOAMNA PRIM PROCUROR
Subsemnata FEDEROVICI DOINA ELENA, domiciliata in mun. Botosani, str. Aleea Calugareni, nr. 5, bl.S3, sc.C, ap.5, judetul Botosani, candidata din partea Uniunii Social Liberale, pe colegiul nr.1 Dorohoi – Flamanzi, la Senatul Romaniei, formulez prezenta plangere penala impotriva numitului REBENCIUC NECULAI, domiciliat in localitatea Flamanzi judet Botosani, candidat din partea Aliantei Romania Dreapta, pe colegiu nr.1 Flamanzi, pentru Camera Deputatilor, pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 215 C. Penal, de art.241 Cod penal, privind portul nelegal de decoratii sau semne distinctive si de art.248 Cod penal, privind abuzul in serviciu contra intereselor publice
Motivele plangerii:
In fapt, la data de 5 decembrie 2012, ora 8,30, in localitatile Flamanzi, Corni, Vorona, Tudora, Calarasi, Frumusica, Rauseni numitul Rebenciuc Neculai, a distribuit cetatenilor din aceste comune materile de campanie mincinoase. Acestea erau distribuite in plicuri, care contineau un flyer electoral al candidatului Rebenciuc Neculai in format color fata- spate, o icoana cu Sfantul Neculai si un flyer foto copiat alb negru, in care se folosea de numele meu si sigla Uniunii Social Liberale, fara acceptul meu si cel al copresedintilor Uniunii Social Liberale.
Avand in vedere ca cele doua aliante politice, USL si ARD sunt in competitie, atat nationala cat si locala, consideram ca cele prezentate electorilor, din comunele mai sus mentionate, are ca scop inducerea in eroare a acestora, prezentandu- le astfel o intelegere ascunsa a celor doua aliante politice, ca si cum cei doi candidati (a doua formatiuni politice distincte) s-ar sustine reciproc in prezenta campanie electorala, fapt nereal si care pune la indoiala integritatea mea de om politic, imaginea mea si a Uniunii Social Libeale in fata cetatenilor.
Faptele numitului Rebenciuc Neculai se incadreaza in infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 215 Cod penal intrucat au ca scop inducerea in eroare a persoanelor cu drept de vot, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase, neexistand un acord scris sau verbal in acest sens, nici intre mine ca si candidat din partea USL pentru Senatul Romaniei si numitul Rebenciuc Neculai, candidat din partea ARD pentru Camera Deputatilor in Parlamentul Romaniei si nici intre aliantele politice USL si ARD, cauzandu-mi astfel, un prejudiciu de imagine in fata celor care mi-au acordat increderea si sustinerea in prezenta campanie.Totodata aceasta activitate este o actiune ilegala, intrucat are loc in timpul campaniei electorale si care are ca rezultat denaturarea vointei alegatorilor si crearea de avantaje concretizate prin voturii şi mandate în plus pentru un partid politic, o alianţă politică, o alianţă electorală sau un candidat independent conform Legii 35/2008 art. 2, alin.30.
In ceea ce priveste infractiunile prevazute si pedesite de art. 241 si 248 Cod penal, mentionam faptul ca numitul Rebenciuc Neculai, astazi, in data de 5 decembrie 2012, a distribuit in comunele, pe a carei raza isi desfasoara campania electorala, materiale cu sigla Camerei Deputatilor, sigla care contine stema Romaniei, unde indeamna alegatorii sa voteze Alianta electorala ARD si a utilizat, in scop electoral si in mod ilegal, autoturismul marca Dacia Logan cu numar de inmatriculare B 38 PDR, autoturism ce apartine Camerei Deputatilor, aplicand autocolante cu sigla ARD ului, poza candidatului Rebenciuc si sistem audio dotat cu statie de amplificare. Asocierea acestuia ca si candidat din partea ARD cu insemnele oficiale ale Romaniei, respectiv stema tarii si sigla Camerei Deputatilor si autoturismul reprezinta o incalcare grava a principiilor fundamentale privitoare la organizarea campaniilor electorale, fapta prevazuta si pedepsita de art.24 alin.4 din HG 687/1993. Acest articol prevede ca, constituie contraventii, in masura in care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni, urmatoarele fapte: (4) reproducerea stemei Romaniei in alte conditii decat cele aprobate de Guvern.
Avand in vedere faptul ca, acesta a utilizat autoturismul aflat in proprietatea statului in scop personal, a cauzat un prejudiciu institutiilor de stat din cele la care se refera art. 145 Cod penal si anume a folosit si exploatat bunul proprietate publica fara a fi in exercitarea atributiunilor de serviciu.
Deasemenea, precizam faptul ca, aceste materiale de campanie nu contin un element de identificare a formatiunii politice care l-a comandat, tirajul si tipografia care le a executat, conform legii 334 /2006, art.29, alin.2 , care prevede ca partidele si alintele politice, precum si candidatii independenti au obligatia de a imprima pe toate materialele de propaganda materiala urmatoarele date: denumirea partidului politic sau aliantei politice ori electorale care le-a comandat, dupa caz, denumirea operatorului economic care le- a realizat. Articolul 29, alin.5, din aceeasi lege prevede faptul ca este considerat material de propaganda electorala orice material scris, audio sau video, care indeplineste urmatoarele conditii: se refera la un candidat sau partid clar identificat, este utilizat in perioada de campanie electorala, stabilita potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor, depaseste limitele activitatii jurnalistica de informare a publicului.
In drept, fapta constituie infractiunea de inselaciune, prevazuta si pedepsita de art. 215 Cod penal, infractiunea de port ilegal de decoratiuni sau insemne distinctive, prev. si pedepsita de art.241 Cod penal, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, prev si pedepsita de art.248 Cod penal, Legea 334/2006 si Legea 35/2008.
In dovedirea plangerii, inteleg sa ma folosesc de urmatoarele probe: proba cu inscrisuri.
FEDEROVICI DOINA ELENA